funkcja
wiewioor : Ciężki temat
Potrzbuje by wiliczyć dokładnie funkcje np. x+1/x
2+2
1.dziedzine i przeciwdziedzine
2.punkty przecięcia z ox i oy
3.parzystosć
4.asymptoty
5.monotonicznosc i ekstrema−pierwsza pochodna
6.punkty przegięcia, wypukłosć−druga pochodna
7.wykres
jutro mam egzamin a to mi sprawia straszną trudność
pochodne potrafie ale reszcza masakra
i tak jak bym jesce mógł prosic to tak jak dla głąba
5 lut 20:12
jo: Może napisz co potrafisz a resztę ktoś podpowie...
5 lut 20:24
wiewioor : pochodne potrafie

asymptoty to wyliczam z granicy a jedną z dziedziny
dziedzine też zrobie
5 lut 20:25
wiewioor : miejsca zerowe też i ezeli przecięcie z osią ox i oy to miejsca zerowe na x i y to też zrobie
5 lut 20:26
jo: Więc dokładnie z czym problem?
5 lut 20:27
Mateusz: Warunek istnienia asymptot
pozioma y = c jest asymptotą poziomą funkcji f(x) <=> lim x→∞f(x) = c
pionowa x = d istnieje gdy lim x→d f(x) = +∞
ukośna y = ax+b
| | f(x) | |
a = lim x→∞ |
| i b = lim x→∞ [f(x) −ax]
|
| | x | |
jezeli a nie istnieje to równiez b wynika to z równania y = ax+b
granice chyba potrafisz policzyc
5 lut 20:32
wiewioor : no tak potrafie
5 lut 20:33
Mateusz: Parzystość i nieparzystosc
warunek dla funkcji parzystej
∏ −−−−−> [−(x ) ЄDf => f(x) = f(−x]
x ЄDf
funkcja nieparzysta ∏ −−−−−> [(−x) Є Df => f(−x) = −f(x)]
x ЄDf
∏ −> oznacza kwantyfikator
5 lut 20:47
Mateusz: | | 2 | |
np dkla funkcji x2 + |
| okresle czy jest parzysta czy nieparzysta
|
| | x | |
| | 2 | |
f(−x) = x2 − |
| } => f(x) ≠f(−x) oraz −f(x)≠f(x)
|
| | x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wniosek taki z tego że funkcja nie jest ani parzysta ani nieparzysta
5 lut 20:51
5 lut 20:54
wiewioor : wiem weim no ale u nas są takie przegięte wykresy tam sa banalne a u nas wygląda np jak
przebieg kwadratowy
5 lut 21:04
Mateusz: student elektroniki czy czegos podobnego tak
5 lut 21:10
wiewioor : informatyki

elektronika technikum
5 lut 21:45
wiewioor : student informatyki
5 lut 21:46