zespolone
Nata: obliczyć (1+√3i)(33) *z1, gdzie z1 jest jednym z pierwiastków równania
z2+6z+10=0
z2+6z+10=0
Δ=−4
x1=−3−i x2=−3+i
|z|=√(12+√32=2
cosγ=12
sinγ=√32
α=π3
Tu nie wiem czy dobrze liczę że pierw chce obliczyć całą potęgę, a dopiero później chce ją
pomnożyć przez z1
z=2(33) *(cos33*π3 +isin 33*π3)= 2(33) *(cos 11π+isin11π) = 2(33) *(cos
(π+0)+isin(π+0))=2(33) *(−cos0−isin0)=2(33)
nie wiem co teraz czy mam to 2(33)*(−3−i) = ...
czy powinnam mnożenie dodać wcześniej.
Proszę o pomoc.
Przy 2 jest potęga 33
2 lut 15:58
jc: Nie rozumiesz notacji?
a33b oznacza, że a podnosisz do 33 potęgi, a następnie mnożysz przez b.
z2+6z+10=0
(z+3)2=−1
z+3=±i
z=−3±i
(1+i√3)33=−233
2 lut 16:08
Pytający:
368685
I dublujesz wątek po 16 minutach...
2 lut 16:15
jc: Na dodatek z błędami (rozumiem ctr−c, ctr−v).
2 lut 16:44