wyznacz ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji
Krzysiek: wyznacz ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji: x3(1−x)
2 lut 14:30
Blee:
No kuzwa ... czego nie potrafisz zrobic? Znasz procedure? To lecisz pokolei.
2 lut 14:30
2 lut 14:32
Blee:
A jezeli chcesz tylko sprawdzic czy masz dobrze ... to pokaz SWOJE OBLICZENIA
2 lut 14:32
Krzysiek: y'=(x3)'(1−x)+(x3)(1−x)'=3x2(1−x)−x3=3x2−3x3−x3=−4x3+3x2
i co teraz?
x2(−4x+3) = 0 ⇔ x=0 ⋁ x=3/4
?
2 lut 14:43
Blee:
Szkic wykresu pochodnej (bawimy sie w wezyka) lub liczysz druga pochodna
2 lut 15:02
Blee: Polecam to pierwsze
2 lut 15:02
Krzysiek: dzięki za pomoc
2 lut 15:03