Zbadaj monotoniczność i ekstremum funkcji
Gabi96: Witam mam problem z tym zadaniem jest ktoś w stanie mi to jakoś wytłumaczyć
y=x3 − 3x2 + 4
2 lut 12:27
Blee:
Ale co mamy Ci tlumaczyc?
1) liczysz pochodna
2) przyrownujesz pochodna do 0 i wyznaczasz rozwiazania tegoz rownania
3) robisz szkic wykresu pochodnej (tzw. wężyk) majac miejsca zerowe tejze pochodnej
4) na podstawie szkicu okreslasz monotonicznosc funkcji f(x) oraz jej ekstrema
2 lut 12:29
Andrzej: obliczasz z tego pochodną i ją przyrównujesz do 0 i rozwiązujesz
2 lut 12:29
Janek191:

Np. ekstrema:
y ' = 3 x
2 − 6 x = 3 x*(x − 2) =0 ⇔ x = 0 lub x = 2
y '' = 6 x − 6
y ''(0) = − 6 < 0 − funkcja ma dla x = 0 maksimum lokalne
y ''(2) = 6 > 0 − funkcja ma dla x = 2 minimum lokalne
2 lut 12:35
Gabi96: dzięki
2 lut 12:53