Wyrażenia równe
Adrian: | | x2−4 | |
Wyrażenie |
| jest równe wyrażeniu: |
| | x−2 | |
A. x−2
D. x+2
Po rozszerzeniu mianownika i licznika przez 2, wychodzi odpowiedź B
Po rozszerzeniu mianownika i licznika przez x, wychodzi odpowiedź C
Po rozpisaniu licznika i skróceniu ułamka, wychodzi odpowiedź D
Możecie powiedzieć, gdzie robię błąd?
1 lut 17:29
Maciess: Wg rozszerzenie przez x odpada, bo musisz założyć że x≠0 czyli jakby wyrzucasz jedno
rozwiązanie

Więc B
1 lut 17:31
Krzysiek60: x−2≠0
odp D)
1 lut 17:31
Maciess: No niby tak ale tu nie chodzi o to, że te wyrażenia mają inne dziedziny? Bo nie wiem czemu ta
odpowiedź wydaje się zbyt oczywista
1 lut 17:34
Adrian: Rozumiem. Nie wiedziałem, że zmienianie dziedziny sprawia, że wyrażenie już jest inne.
Dzięki wielkie
1 lut 17:47
iteRacj@:
dwa wyrażenia wymierne są równe, tylko wtedy gdy mają tę samą dziedzinę i jedno można
przekształcić tak, żeby otrzymać drugie
więc A,C,D odpada od razu!
1 lut 18:08
Krzysiek60: To czemu ja w swoim cwiczeniu mam
| | x2−1 | |
dla f(x)= |
| mamy f(x)=x−1) dla x≠−1 ? |
| | x+1 | |
tez ma dziedziny rozne wiec funkcje nie s a rownowartosciowe ?
1 lut 18:22
iteRacj@: z Twojego zapisu wynika, że dla f(x)=x−1 zrobiono założenie, że x≠−1
| | x2−1 | |
i została wybrana dziedzina D=R−{−1} czyli taka sama jak dla wyrażenia |
| |
| | x+1 | |
czyli obie funcje są równe pod dodanym warunkiem x≠−1
1 lut 18:26
Krzysiek60: Dobry wieczor

A przeciez krzycza najpierw dziedzina
Wiec robie zalozenie x≠2 i wedlug mnie moz ebyc to wyrazenie rowne d)
1 lut 18:30
iteRacj@: wyrażenie D/ x+2 dla x= 2 rzyjmuje wartość 4
a wyjściowe wyrażenie jaką?
1 lut 18:32
Krzysiek60: iteRacjo nie to ze sie upiram przy swoim bo nie .
| | x2−1 | |
Tylko zobacz f(x) x |
| f(−1)=0 |
| | x+1 | |
f(−1) x−1=−2 .
1 lut 18:37
Krzysiek60: Za duzo jeden x i brak =
Ale skoro jest odpowiedz B) to niech bedzie .
Bardzo proszse spojrz na moj post
1 lut 18:39
iteRacj@:
| | x2−4 | |
Moim zdaniem wyrażenie |
| nie jest równe wyrażeniu x+2, bo drugie jest określone dla |
| | x−2 | |
każdej liczby rzeczywistej a pierwsze nie.
| | x2−1 | |
Tak samo |
| nie jest równe wyrażeniu x−1, o ile nie dodamy dla tego drugiego |
| | x+1 | |
założenia, że x≠−1.
| | x2−1 | |
Czy napisałeś o 18:37 że f(x)= |
| dla f(−1)=0 ? |
| | x+1 | |
1 lut 20:51
Krzysiek60: Tak napisalem ale teraz widze ze to jest nieprawda bo dostaje dzielenie przez 0
1 lut 20:53
iteRacj@: tak, dlatego zawsze jest na początku ta dziedzina
1 lut 20:57
1 lut 20:57
Krzysiek60: iteracj@ sam napisalem dla x≠−1 a potem napisalem co napisalem nie zwracajac na to uwagi
.
1 lut 20:59
iteRacj@: 
czepliwa jestem, jak to humaniści...
1 lut 21:01
Krzysiek60: A niektorzy pisza Ja z humana
1 lut 21:03