Cwiczenie nr 5
Krzysiek60: Wypisz 5 pierwszych wyrazow ciagu (Sn) z definiowanego indukcyjnie S0=0 Sn+1= Sn+(n+1)
czy umiesz znalezc recepte na szukanie Sn?
1 lut 17:50
Adam0: S
n − suma ciągu arytmetycznego o różnicy 1
1 lut 18:04
Krzysiek60: Adam ciagow arytnetycznych nie bylo jescze
1 lut 18:23
Adam0:
S
n=1+2+...+(n−1)+n=n+(n−1)+...+2+1
S
n+S
n=(1+n)+(2+(n−1))+...+((n−1)+2)+(n+1)=(n+1)*n
1 lut 18:42
Krzysiek60: Adam byc moze tak jest tak jak piszsesz ale ja musze robic to cwiczenie tak jak mam w
tresci
Inaczej tego nie zrozumie .
1 lut 18:46
Krzysiek60: S0=0
S1= S0+(0+1) = S0+1
S2= S1+(1+1)= S1+2
S3= S2+(2+1)= S2+3
S4= S3+(3+1)= S3+4
Milu cwiczenie nr 5 strona 91
1 lut 19:28
Mila:

s
0=0
s
1=0+(0+1)=1
s
2=1+(1+1)=3
s
3=3+ (2+1)=6
s
4=6+(3+1)=10
s
5=10+(4+1)=15
To są kolejne
liczby trójkątne.
Każdy wyraz ciągu odpowiada liczbie klocków w pewnej piramidzie.
s
4 −w podstawie 4 klocki , liczba klocków w piramidzie.
| | 1 | |
4+3+2+1= (4+1)+(3+2)=2*5= |
| *4*(4+1) |
| | 2 | |
1 lut 20:57
Krzysiek60: Dziekuje Ci bardzo

Juz jutro to rozkimam
1 lut 21:02
Mariusz:
Krzysiek jak ci się podobają funkcje tworzące ?
G(x)=∑
n=0∞S
nx
n
Tutaj lepiej będzie pasować funkcja G(x)
1 lut 22:56