znajdź przedział monotoniczności funkcji.
Mateusz O: x4−32−2x
nie wiem jak rozłożyć to równanie i wyznaczyć miejsca zerowe pochodnej
31 sty 22:55
Qulka: a po co rozkładać? licz pochodną od razu
31 sty 22:56
Qulka: a jeśli to pochodna to x przed nawias i hornerem
31 sty 22:58
Mateusz O: pomyłeczka mała tam powinna być funkcja x4−3x2−2x
więc pochodna to 4x3−6x−2 potem 4x3−6x−2=0/:2
a to daje 2x3−3x−1=0
i teraz miejsca zerowe deltą się nie da więc jak...(proszę o rozpisanie)
31 sty 23:25
the foxi:
f'(x)=2x
3−3x−1
na podstawie twierdzenia o pierwiastkach wymiernych...
f'(−1)=0
Podziel teraz (2x
3−3x−1):(x+1), i otrzymasz dosyć "brzydkie" równanie kwadratowe.
31 sty 23:27
Eta:
2x3−3x−1=0
(x+1)(2x2−2x−1)=0
....................
31 sty 23:28
Mateusz O: 4x3+−3x−2 a w tym wypadku tak samo? prosiłbym zeby ktoś rozpisał metodę
wznaczenia miejsc zerowych z tego równania
1 lut 17:10
the foxi:
Zgaduję że miałeś na myśli 4x
3+3x−2
Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych:
| | p | |
Szukaj rozwiązań postaci |
| gdzie p to wyraz wolny a q współczynnik przy x3 |
| | q | |
1, 1/2, 1/4, 2, 4 oraz ujemne
1 lut 17:42
Mariusz:
Można też podstawić x=u+v
będzie bardziej ogólnie
1 lut 21:17
the foxi:
Mariusz mógłbyś proszę ten przykład zrobić swoim sposobem i wytłumaczyć najłatwiej jak się
da? Widziałem ten sposób kilka razy, ale za nic nie mogłem go zrozumieć...
1 lut 21:28
Satan: Też bym prosił,
Mariuszu
1 lut 21:37
Mateusz O: the foxi a twierdzenie o pierwiastkach wymiernych mogę stosować do ilo "członowych" wielomianów
zeby je
rozkładać

?
1 lut 22:05
the foxi:
121 "Twierdzenie to jest prawdziwe dla wielomianów dowolnego stopnia"
1 lut 22:56