Obwód równoległoboku
Michalbo: Przepraszam że wrzucam to zadanie jeszcze raz (wiem ze jest na stronie już,lecz wciąż go nie
rozumiem..)
Proszę o szybką pomoc, pozdrawiam

1.Obwód równoległoboku jest równe 35 cm, a odległość pkt przecięcia przekątnych od dwóch
sąsiednich boków równoległoboku jest odpowiednio równa 3 cm i 4 cm. Oblicz pole
równoległoboku.
29 sty 19:35
kochanus_niepospolitus:
A czego nie rozumiesz? Daj link do tamtego rozwiązania i napisz czego dokładnie nie rozumiesz.
29 sty 19:38
kochanus_niepospolitus:
1) Przekątne dzielą równoległobok na 4 trójkąty (parami takie same)
2) Odległości punktu przecięcia się przekątnych do boków = wysokości tychże trójkątów
3) Wystarczy tylko wyliczyć długości boków tegoż równoległoboku
29 sty 19:40
wmboczek: 2a+2b=35
3a=4b=P
a=10, b=7,5 P=30
29 sty 19:44
kochanus_niepospolitus:
wmboczek −−−− a czemu pola tych trójkątów są sobie równe?
29 sty 19:48
kochanus_niepospolitus:
dobra ... już wiem dlaczego
29 sty 19:48
29 sty 19:52
michalbo: kochanusniepospolitus nie wiem czy da się tak odznaczać :x
29 sty 20:10
Mila:

2a+2b=35
Pola wszystkich Δ są równe.
| | 1 | | 1 | |
PΔABS=PΔBCS⇔ |
| a*3= |
| *b*4⇔ |
| | 2 | | 2 | |
3a=4b
P
ABCD=4*15=60
==============
29 sty 20:43
===:
pole równoległoboku liczone jako iloczyn długości boku i wysokosci opuszczonej na ten bok
i przyrówanane do pola liczonego jako iloczyn długości drugiego boku i wysokości opuszczonej
na ten drugi bok
29 sty 20:50
Mila:
Pisze, że nie rozumie takiego sposobu, to może to mu pomoże. Jakoś odpadł od tematu.
Pozdrawiam
29 sty 21:37