czworokąty pole równoległoboku PILNE
mickeou: 1.Obwód równoległoboku jest równe 35 cm, a odległość pkt przecięcia przekątnych od dwóch
sąsiednich boków równoległoboku jest odpowiednio równa 3 cm i 4 cm. Oblicz pole
równoległoboku.
2.Rozpatrujemy równoległoboki, których obwód jest równy 16 cm, a kąt ostry ma miarę 45 stopni.
a) wyznacz długości boków równoległoboku, którego pole jest równe 6 √2 cm2
b) wyznacz długości boków równoległoboku, który ma największe pole. Oblicz to największe pole.
odp.
do 1. 60 cm {2}
h1=6cm h2=8cm
2. a) 6cm, 2cm
b) 4cm,4cm, pole 8 √2 cm2
11 gru 18:49
dero2005:

h
1 = 6
h
2 = 8
a*h
1 = b*h
2
2(a+b) = 35
11 gru 19:06
mickeou: powiem szczerze że nie mam pojęcia jak udowodnić 2 b
doszłam do tego że sinus 45 stopni odchodzi od boków jednakowych dłg ale nie wiem jak to
udowodnić
12 gru 15:38
Panko: 2)a) Pole równoległoboku (o bokach a, b i kacie pomiędzy nimi γ) = absinγ
a+b=8 sinγ= sin45◯= √2/2 Pole= ab√2/2
6√2= ab√2/2 ⇒12=ab ⇒12=a(8−a) ⇒a= ? (a=6)
b)Pole= ab√2/2=a(a−8)√2/2
Pole(a)= √2/2* a(8−a) i a∊(0,8)
Pole max osiągane jest dla a =4 jest to oczywiście xw
12 gru 16:38
tyu: | | −Δ | |
mam pytanie dotyczące punku 2b. W tym przypadku należy obliczyć yw = |
| , która się |
| | 4a | |
równa bokowi a
| | −b | |
oraz xw= |
| = bok b? i wtedy xw=4, yw=−4, ale yw musi być dodatnia, więc yw=4 |
| | 2a | |
| | √2 | | √2 | |
Pole największe to = 4 x 4 x |
| = 16 |
| = 8√2 |
| | 2 | | 2 | |
7 mar 15:42