ciągi
xyx: Dany jest ciąg arytmetyczny który ma 21 wyrazów
Suma wszystkich wyrazów jest równa 483
Oblicz sumę a7+a8+a9+a10+a11+a12+a13
28 sty 21:50
Eta:
a1,a2,.......a10, ..........., a21
S21= me*21 , me= a10 −− mediana
to 483=a10*21 ⇒ a10= 23
mediana zestawu ,którego sumę masz wyliczyć też jest równa a10=23
zatem szukana suma : S7= 23*7=161
28 sty 21:56
Satan: Eta, mogłabyś wytłumaczyć na czym polega zależność miediany od sumy?
28 sty 23:13
Qulka: mediana to wartość środkowa, więc w ciągu arytmetycznym to akurat (a1+an)/2
28 sty 23:21
Satan: Wiem, ale nie wiem skąd zależność: S21 = me*21
28 sty 23:33
28 sty 23:34
Satan: Rozumiem już, dziękuję
Qulka
28 sty 23:53