zadanie testowe
Kamil: Trzeba zaznaczyć a,b lub c.
Funkcja −e2x+x na całej swojej dziedzinie jest:
a)rosnąca
b)malejąca
c) niemonotoniczna
Dla mnie wyszło, że rośnie i maleje na całej dziedzinie, czyli jest niemonooniczna?
28 sty 17:16
Adam: "rośnie i maleje na całej dziedzinie" − nielogiczne
28 sty 17:19
Kamil: no troszkę to zabrzmiało słabo.
chodziło mi że ta funkcja najpierw rośnie, a później zaczyna maleć.
28 sty 17:22
Adam: no to nie jest monotoniczna
28 sty 17:27
Pytający:
Kamil, pytałeś wykładowcę o te zmiany baz (
367576)? Jakieś wnioski?
28 sty 17:42
Kamil: tak,
I mówił że właśnie tak jak ten wzór wskazuje, czyli trzeba obracać.
Przy macierzach przekształcenia liniowego kolejność jest intuicyjna, czyli załóżmy że mamy
wektory w
bazie B i chcemy znaleźć wektory w bazie C, mamy ponadto macierz przekształcenia liniowego w
bazach B i C,
wtedy normalnie mnożymy i mamy te wektory. W przejściach z bazy do bazy za pomocą macierzy
identycznościowych jest zupełnie na odwrót. Profesor mówił że to jeden z najczęstrzych błędów.
Jeśli mamy wektory w bazie B i chcemy je zapisać w bazie B, oraz mamy macierz przejścia z bazy
B do C
zapisaną PB→C, musimy te wektory przemnożyć przez macierz PC→B. Czyli na odwrót. Inaczej
niż intuicja podpowiada.
28 sty 17:55
Kamil: Jeśli mamy wektory w bazie B i chcemy je zapisać w bazie C , oraz mamy macierz przejścia z
bazy
B do C
28 sty 18:00
Pytający:
OK, dzięki wielkie.

Acz nadal nie widzę w tym logiki, przecież macierz zmiany bazy z B na C to wciąż macierz
przekształcenia liniowego (a że identycznościowego nie powinno robić różnicy) i wciąż powinno
się "normalnie mnożyć". Stąd wnioskuję, że może jednak Wasze P
B→C to nie to samo, co ja
zapisywałem jako M
BC(id). Masz może gdzieś tam przykład, gdzie masz podane:
• B
• C
• P
B→C (lub P
C→B, obojętnie)
?
28 sty 18:18
28 sty 18:27
Pytający:
Oczywiście wg mnie byłoby to v
1=(2,3,1), v
2=(0,2,1), v
3=(1,1,1) i oczywiście nie zgadza się
to z odpowiedzią od Ciebie wymaganą, wiem (bo pytają o macierz
przejścia).

Trochę się rozejrzałem, poczytałem i mój wniosek jest taki:
macierz
przejścia z bazy do bazy ≠ macierz
zmiany bazy,
P
B→C ≠ M(id)
BC.
Nie mam pewności, czy te nazwy na pewno nie występują zamiennie, ale wszędzie, gdzie czytałem i
było po mojemu była mowa o macierzy zmiany bazy, natomiast tam gdzie było jak u Ciebie na
wykładzie była mowa o macierzy przejścia z bazy do bazy.
• Ty na wykładzie masz macierz przejścia z bazy do bazy zdefiniowaną jak np. tutaj:
http://edu.pjwstk.edu.pl/wyklady/alg/scb/index83.html
Zauważ, że nigdzie nie ma tam mowy, że ta macierz jest równoważna macierzy
przekształcenia identycznościowego z bazy A do bazy B.
• Ja z kolei cały traktowałem macierze (z poleceń itp.) jako macierze zmiany bazy.
https://www.mimuw.edu.pl/~wczerwin/zmianabazy.pdf
https://www.mimuw.edu.pl/~m_korch/pl/8-matrix-of-a-linear-map/
I to jest właśnie macierz przekształcenia identycznościowego z bazy A do bazy B (i tu
wszystko jest intuicyjne

).
Czyli znakomita większość (jeśli nie wszystkie) zadań, które Tobie rozwiązywałem są rozwiązane
źle, bo w treści mowa o macierzy przejścia, nie zaś o macierzy zmiany bazy. I chyba tyle.
Wybacz mieszanie w głowie − niecelowe.

Kolejny wniosek: jeśli się rozwiązuje, jak na wykładzie podane, to mało prawdopodobne, że jest
źle.
28 sty 20:10