Woda: W równoległoboku ABCD punkt P leży na przekątnej AC. Wykaż, że pola trójkątów ABP i APD są
równe.
Ja pomyslalem tak, ze te trojkatay maja taka sama podstawe, AP, tylko nie wiem jak wykazaz ze
odlegosci punktow
B i D od prostej AP są równe
27 sty 23:53
Basia:

trójkąty ABC i ADC są przystające
P
ABC=P
ABD
stąd: h
1=h
2
28 sty 00:02
Woda: ok dziekuje, Basiu, dodam zaraz trudniejsze zadanie, z sześcianem,. pomozesz?
28 sty 00:04
28 sty 00:07
Eta:

Dobrze myślisz..............
trójkąty ABC i ADC są przystające z cechy (bbb)
więc i ich wysokości
h są równe
| | x*h | |
zatem P(APB)=P(APD)= |
| |
| | 2 | |
28 sty 00:08