trójkąt APC jest równoramienny
spodek wysokości jest środkiem podstawy AC
α to kąt BSP; kat PBS jest prosty
| SB | ||
cosα= | ||
| SP |
| 2a | ||
BP = | ||
| 3 |
| a√2 | ||
SB= | ||
| 2 |
| 4a2 | 2a2 | 16a2+18a2 | 34a2 | |||||
SP2 = BS2+BP2 = | + | = | = | |||||
| 9 | 4 | 36 | 36 |
| a√34 | ||
SP = | ||
| 6 |
| a√2 | a√34 | a√2 | 6 | 3√2 | 3√68 | |||||||
cosα= | / | = | * | = | = | = | ||||||
| 2 | 6 | 2 | a√34 | 34 | 34 |
| 3*2√17 | 3√17 | ||
= | |||
| 34 | 17 |
tylko : cos(180o−α)= −cosα
Dobrze,że czuwasz