równania stycznych
piotrek/liceum: Wyznacz równania stycznych do danego okręgu:
a) x2 + y2 − 2x − 19 = 5, przechodzących przez punkt P(3,6)
b) x2 + y2 + 4x − 2y − 3 = 0, równoległych do prostej x − y + 2 = 0
c) x2 + y2 + 2y − 12 = 0, prostopadłych do prostej 2x − 3y − 5 = 0
d) x2 + y2 − 4x + 2y + 1 = 0, nachylonych do osi OX pod kątem 135°
26 sty 18:52
Janek191:

b) x
2 + y
2 + 4 x − 2 y − 3 = 0
( x + 2)
2 − 4 + (y − 1)
2 − 1 − 3 = 0
(x +2 )
2 + ( y − 1)
2 = 8 = (2
√2)
2
S = ( − 2 , 1) r = 2
√2
x − y + 2 = 0 ⇒ y = x + 2
Prosta równoległa y = x + k ⇒ x − y + k = 0
Odległość tej prostej od S = ( − 2, 1) jest równa r = 2
√2
zatem
| I 1*(−2) − 1*1 + k I | |
| = 2√2 |
| √2 | |
I − 3 + k I = 4
− 3 + k = − 4 lub − 3 + k = 4
k = −1 lub k = 7
Równania tych prostych stycznych:
y = x − 1 y = x + 7
26 sty 19:10
26 sty 19:14
Janek191:

( x − 2)
2 + ( y + 1)
2 = 2
2
S = ( 2, − 1) r = 2
Prosta nachylona pod katem 135
o to
y = − x + k inaczej x + y − k = 0
więc
| I 1*2 + 1*(−1) − k I | |
| = 2 |
| √2 | |
I 1 − k I = 2
√2
1 − k = −2
√2 lub 1 − k = 2
√2
k = 2
√2 + 1 lub k = −2
√2 + 1
Równania prostych stycznych:
y = − x +2
√2 + 1 y = − x −2
√2 + 1
=====================================
26 sty 19:21
Janek191:
Pozdrowienia dla ETY
26 sty 19:24
piotrek/liceum: dziękuję
26 sty 19:26
piotrek/liceum: pozdrowienia dla Ety i Janka191
26 sty 19:26
Janek191:
cd. do d)
y = a x
tg 135o = − 1 = a
więc
y = − x
Prosta równoległa to y = − x + k ma być styczna do okręgu.
26 sty 19:33