styczne od okręgu
LO.13: Proszę o pomoc!
mając równanie okręgu x2+y2+4x−2y−3=0 i równoległą prostą x−y+2=0 muszę wyznaczyć równaie
stycznej do tego okregu.
po obliczeniach wychodzi mi że środek okręgu wynosi S=(−2,1) a promień √8
Muszę wyznaczyć współczynnik b, ale jakoś nie wiem co mam podstawić do wzoru {IAxo +Byo
+CI}/{√A2+B2}
26 sty 19:05
Eta:
Myślę,że treść jest taka:
Wyznacz równanie stycznej do okręgu i równoległej do prostej x−y+2=0
tak?
26 sty 19:09
Eta:
S(−2,1) , r=
√8
styczna równoległa do prostej x−y+2=0
ma równanie : x−y+C=0
Odległość Punktu S od stycznej jest równa r
zatem
| |−2−1+C| | |
| =√8 ⇒ |C−3|= √16=4 |
| √2 | |
..........
C= 7 v C= −1
są dwie takie styczne:
x−y+7=0 v x−y−1=0
==================
26 sty 19:13
LO.13: tak dokładnie taka treść

a można tak łopatowo wyłożyć skąd −2 −1 w module i
√2
26 sty 19:22
Janek191:
A x + B y + C = 0 − równanie prostej
P = (x
0, y
0) punkt
Wzór na odległość prostej od punktu P :
| | I A*x0 + B*y0 + C I | |
d = |
| |
| | √A2 +B2 | |
26 sty 19:56