funkcja kwadratowa
Ewelina: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (−
∞; 4>, a jej miejscami zerowymi są
liczby 3 i −1. Zatem:
A f(x)= (x−1)(x+3)
B f(x)= −2(x+1)(x−3)
C f(x)= (x−1)(x−3)
D f(x)= −(x−1)(x−3)
Bardzo proszę o pomoc
26 sty 17:44
Satan: No to główkujemy. Zbiór wartości to (−
∞, 4>. Z tego wynika, że funkcja ma ramiona skierowane do
dołu, więc współczynnik kierunkowy < 0.
Czyli odpowiedzi A i C odpadają. Miejsca zerowe: 3 i −1, czyli a(x−3)(x+1).
Czyli odpowiedź B. Rozumiesz?
26 sty 17:50
26 sty 17:51
Ewelina: nie za bardzo rozumiem czemu jest to (x−3)(x+1) :c
26 sty 17:55
Pytający:
Satan, zakładasz, że jest podana poprawna odpowiedź. Tymczasem dla wierzchołka mamy
f(1)=4, a to równanie nie jest spełnione dla podpunktu B. Wszystkie odpowiedzi są błędne.
Prawidłowo:
f(x)=−(x+1)(x−3).
26 sty 17:57
Ewelina: ahaa, dobrze, dziękuję bardzo
26 sty 17:59
Satan: Pytający, racja, nie sprawdzałem, zakładając, że odpowiedź jest prawidłowa. Dobrze, że
czuwasz, też na tym korzystam
26 sty 18:14