Granica
Krzysiek60: Mam dalej granice
| | x2−4 | |
lim x→−2 |
| |
| | arc tg (x+2) | |
podstawiam arc tg(x+2)=v otrzymamy x+2=tgv
przy czym gdy x→−2 v→0 atem
| | (tg v−2)2−4 | |
lim x→−2U{x2−4}{arctg(x+2)= lim v→0 |
| ( to rozumiem bo za x wstawiamy tg v−2 |
| | t | |
)
ale dalej tych rozpisek juz nie
| | (tg v−4)tg v | | tgv−4 | | sinv | |
lim |
| = lim |
| *lim |
| = −4*1=−4 |
| | v | | cosv | | v | |
Widze tylko z e idziemy na granice sinx/x
26 sty 08:40
kochanus_niepospolitus:
| | (tg v − 2)2 − 4 | | (tgv − 2 − 2)(tgv − 2 + 2) | |
lim |
| = lim |
| = |
| | v | | v | |
| | (tgv − 4)*tgv | | tgv−4 | | sinv | | 0−4 | |
= lim |
| = lim |
| * |
| = |
| *1 |
| | v | | cosv | | v | | 1 | |
26 sty 08:57
yum:
Licznik możesz zapisać jako (x−2)(x+2),
| | arctg(x+2) | |
a mianownik jako |
| * (x+2) = 1 * (x+2) |
| | (x+2) | |
Wtedy (x+2) z licznika i mianownika skraca się i zostaje lim (x−2) = −2 − 2 = − 4
26 sty 09:00
Krzysiek60: Witaj

Co on tutaj narobil . Przeciez z bez cwiczen to nie do pojecia .
Dla mnie (tgv−2)
2= tg
2v−4tgv+4
A co tutaj Ty rozpisales ?
26 sty 09:04
kochanus_niepospolitus:
Krzysiek:
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
a = tgv − 2
b = 2
26 sty 09:08
kochanus_niepospolitus:
no dobra masz tak jak napisałeś:
(tgv−2)
2= tg
2v−4tgv+4
więc:
(tgv−2)
2 −4 = tg
2v−4tgv+4 −4 = tg
2v − 4tgv = tgv(tgv − 4)
26 sty 09:09
Krzysiek60: yum
Twoje rozwiazanie rozumie . Poleciales w mianowniku ma granice arctgx/x
Dziekuje
26 sty 09:10
26 sty 09:14
yum:
26 sty 09:17