Granica
Krzysiek60: Oblicz granice
mamy tutaj cos wiec bedziemy dzialac na granice sinx/x
Mam w ksiazce akuratnie rozwiazanie tej granicy nie rozumiem jednego przejscia
Rozwiazanie jest takie
Aby posluzyc sie podstawowa granica podstawiamy 1−x=t wtedy dla x→1 bedzie t→0 (to
rozumiem bo musi byc granica zbiegac do zera )
zatem
| | | | | |
lim x→1 |
| = limt→0 |
| (tego nie rozumiem co w liczniku = |
| | 1−x | | t | |
| | | | π | | sin π/2t | | π | |
lim |
| = |
| lim |
| = |
| |
| | t | | 2 | | π/2t | | 2 | |
To co dalej po tym liczniku to dla mnie wiadome dlaczego tak
Skad np wiedziec jakie podsatwienia robic ?
25 sty 20:44
Basia: a nie łatwiej stosować regułę de l'Hospitala?
jeżeli nie można to zrobiłabym trochę inaczej
| | πx | | π | | πx | | π | | π | |
cos |
| = sin( |
| − |
| ) = sin[ |
| (1−x)] =−sin[ |
| (x−1)] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli mam
| | | | π | | | | π | | π | |
− |
| = − |
| * |
| → − |
| *1 = − |
| |
| | x−1 | | 2 | | | | 2 | | 2 | |
mam inny wynik jak widać,a "tego w liczniku" też nie rozumiem
to zresztą zwyczajnie nieprawda
| | π | |
cos(x) = cos(−x) = sin( |
| −x) |
| | 2 | |
czyli
| | πx | | πx | | π | | πx | |
cos |
| = cos(− |
| ) = sin( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 sty 20:58
Krzysiek60: Basiu w ksiazce do tej reguly to daleko
Na razie dziekuje .
25 sty 21:05
Krzysiek60: Moze ktos spojrzy na ten licznik ?
26 sty 08:03
kochanus_niepospolitus:
// t = x−1 → x = t+1 //
| | π(t+1) | | π | | πt | |
= cos |
| = cos( |
| + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
// stosujemy wzór pokazany przez Basię −−− pierwsza linijka //
| | π | | π | | πt | | πt | | πt | |
= sin( |
| − ( |
| + |
| ) ) = sin(− |
| )= −sin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
więc granica wychodzi − |
| |
| | 2 | |
26 sty 09:23
kochanus_niepospolitus:
błąd u Ciebie jest NA SAMYM początku.
| | cos ... | |
granicę liczysz z lim |
| a linijkę później jest już |
| | x−1 | |
| | cos ... | |
lim |
| i stąd różnica w końcowym wyniku |
| | 1−x | |
26 sty 09:32
Krzysiek60: Dziekuje Ci .
czyli jest blad . Chcialem wstawic skan ale jest zdjecie obrocone i poza tym nie dziala
zapodaj
Moz epozniej bedzie dzialac to wstawie i poproszse Cie o komentarz .
26 sty 09:38
26 sty 09:44
kochanus_niepospolitus:
będę krzyczeć ... od początku było 1−x w mianowniku

więc mamy: 1−x = t −> x =
1−t
więc:
| | πx | | π(1−t) | |
cos |
| = cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
ze wzoru który podała Basia:
| | π(1−t) | | π | | π(1−t) | | πt | |
= cos |
| = sin( |
| − ( |
| )) = sin(+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
więc błędu w książce nie ma ... Ty błąd popełniłeś pisząc granicę (na saaaamym początku)
26 sty 10:19
Krzysiek60: tak ja popelnilem blad i nie zauwazylem tego . Przepraszam
26 sty 12:04
kochanus_niepospolitus:
zeby to było ostatni raz, bo inaczej w dupę przyleję
26 sty 12:04
Krzysiek60: postaram sie ale nie obiecuje
26 sty 12:07
Krzysiek60: Basia
Mialas racje To ja zle przepisalem .
26 sty 16:29