Usuń niewymierność z mianownika
Bartu: Witam, potrzebuję pomocy z rozwiązaniem zadań. Pierwszy przykład poszedł bezproblemowo,
natomiast w kolejnych jak wyciągnę raz mianownik, to potem cały czas te pierwiastki tam
zostają i ostatecznie wyciągam, wyciągam i nic się nie zmienia, tylko pierwiastki coraz to
większe powstają.
Zadania z przykładów b,c,d,e :
https://prnt.sc/i5c76b
25 sty 11:22
Adam:
b) mianownik razy 2√3−√2
c) razy 3√22−3√2+1
d) razy 3√32+3√3*3√2+3√22
e) razy √2+√3+1, potem sobie poradzisz
25 sty 11:25
PW: d)
− niewymierność usuniesz na zasadzie wzoru
(a−b)(a
2+ab+b
2)=a
3−b
3,
należy pomnożyć licznik i mianownik przez
(
3√3)
2+
3√33√2+(
3√2)
2.
25 sty 11:28
25 sty 11:29
Bartu: Wiem jak pomnożyć, żeby usunąć niewymiernośc natomiast w przykładzie b, po wymnożeniu wyszło mi
:
(2√18 − √12)/(2√3−√2)2
Rozpisując wzór skróconego mnożenia pierwiastki z 2ab nadal zostają i chcąc je usunąć wymnażam
jeszcze raz, przez co licznik jest coraz to większy.
25 sty 11:35
Bartu: Okej, w B wyszedł mi wynik.. głupotę w obliczeniach zrobiłem
25 sty 11:41
PW: Coś źle rozumiesz powód mnożenia przez "to samo ino z minusem".
(a+b)(a−b)=a2−b2,
a więc w mianowniku otrzymasz
(2√3)2−(√2)2=12−2
25 sty 11:41
Krzysiek60: Przeciez to jest taki sam przyklad jak a)
Piszsz z e zrobiles a nie potrafisz
| | √6 | | 2√3−√2 | | √6(2√3−√2 | |
b) |
| * |
| = |
| |
| | 2√3+√2 | | 2√3−√2 | | (2√3)2−(√2)2 | |
=dokoncz
25 sty 11:42
Bartu: Wyszło mi, po prostu źle przepisałem jeden minus i inny wzór skróconego mnożenia mi wyszedł.
Już wszystko w B się zgadza
25 sty 11:45
Bartu: A zamiast rozpocząc od początku, to rozpoczynałem od punktu w którym utknąłem.
25 sty 11:46
Bartu: Przykład C także wyszedł.
25 sty 11:56
Bartu: Przykład D też jest okej, natomiast coś mi w przykładzie E nie wychodzi, byłbym wdzięczny jakby
ktoś mógł rozwiązać.
25 sty 12:43