Prawdopodobieństwo
adan.96: Komputer losuje pięciocyfrowy numer. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosował numer z
dokładnie dwoma cyframi 9, jeśli wiadomo, że wylosował numer parzysty z dokładnie jedną cyfrą
1.
5 − ostatnia pozycja numeru, aby była liczba parzysta
| |
− dwa miejsca z czterech dla dziewiątek |
| |
| |
− jedno miejsce dla jedynki z dwóch możliwych |
| |
8 − jedno miejsce dla dowolnej liczby (poza 9 i 1, które już są wykorzystane)
P(A) =
|A||Omega| =
480100000 =
4810000
Dobrze to rozwiązałem?
Basia: zakładam, że numer może zaczynać się od 0 tak jak kod
|Ω|=10
5
A − numer z dwiema 9
B − numer parzysty z jedną cyfrą 1
|B| = 5*4*9
3 (5 parzystych, jedynka na cztery sposoby, na pozostałych trzech miejscach
dowolnie bez 1)
(dwa miejsca z czterech dla 9, jedno z pozostałych dwóch dla 1, ostatnie miejsce parzysta czyli
5 i jedna dowolna ≠1,9)
| | 4*5*6*8 | | 96 | | 32 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| |
| | 2*5*93 | | 93 | | 3*92 | |