Zbieżność szeregu
cyklop: Zbadaj zbieżność szeregu:
∞
∑ (arctgnπ)n
n→1
22 sty 19:18
cyklop: Z kryterium Cauchy'ego:
lim n√(arctgnπ)n = lim arctgnπ
n→∞ n→∞
Co dalej?
22 sty 19:23
Lech: zauwaz ,ze lim arctg n = π/2 , dla n→∞
22 sty 19:24
Basia: czy to jest
jeżeli tak to z porównawczego
| | arctg n | | 1 | |
stąd ∑( |
| )n ≤ ∑ |
| a to jest szereg zbieżny |
| | π | | 2n | |
22 sty 19:24
cyklop: Czemu nie
− π2 =< arctgn =< π2
22 sty 19:27
Lech: Popatrz na wykres , przeciez n→∞ . !
22 sty 19:32
22 sty 19:47
cyklop: 1/2
22 sty 19:47
cyklop: *
22 sty 19:47