Zbadaj zbieżność szeregu
cyklop: Zbadaj zbieżność szeregu
oo
sigma (arctgn/pi)n
n−>1
Kryterium Cauch'ego, ale co dalej
13 sty 17:58
Basia: nad tym okienkiem,w którym piszesz są znaki ∑ i π
poza tym na klawiaturze są nawiasy, a w zakładce obok "Kliknij po więcej przykładów"
instrukcja jak pisać ułanki
| | n | | arctgn | |
skąd mamy wiedzieć czy to jest arctg |
| czy |
| ? |
| | π | | π | |
dostrzegasz różnicę ?
13 sty 18:10
cyklop: Nie zauważyłem .
oo
∑(arctgnπ)n
n−>1
13 sty 18:23
Basia:
| | arctgn | | | | 1 | |
√(arctgnπ)n = |
| → |
| = |
| |
| | π | | π | | 2 | |
i koniec
13 sty 18:26
jc: Basiu, taka tradycja sin x/2 oznacza, sin(x/2), a (sin x)/2 wiadomo co.
Bardziej bym się czepiał braku spacji przed i po nazwach funkcji.
Matematyka i tak jest trudna, więc po co utrudniać sobie nieczytelną notacją?
Przy okazji, dobrze byłoby usunąć z edytora małe u na oznaczenie małych ułamków.
U mnie nic nie widać.
13 sty 18:31
Basia: a co oznacza sinx/2 ?
13 sty 18:34
jc: A co oznacza sinx? sin x/2 oznacza sin(x/2).
Taki sam problem, jak ze wzorem
sin (α+b) = sin α cos β + cos α sin β.
Mało kto używa nawiasów, ale wszyscy piszą spacje.
13 sty 18:42
cyklop: − π2 =< arctgn =< π2 /* 1π
Coś mi tu nie gra!
13 sty 18:44
Basia: nigdy w życiu! jeżeli już to sinx/2 można uznać za (sinx)/2
na zasadzie "działamy w kolejności zapisu"
| | n | |
zresztą wg Twojej interpretacji u cyklopa byłoby: arctg |
| ,a jak widać po poprawieniu |
| | π | |
zapisu, jest inaczej
13 sty 18:52
jc: Cóż, nie ja wymyśliłem tą notację.
Widziałaś gdzieś inaczej zapisany wzór:
sin (α+b) = sin α cos β + cos α sin β ?
U Mikusińskiego i w Dowodach z Księgi nie ma nawiasów: sin nx.
Choć ja bym może napisał sin (α+b) = (sin α)(cos β) + (cos α)(sin β).
Spacje natomiast piszą wszyscy, poza większością uczestników tego forum.
Ale 100 lat temu Banach pisał −1.−2.−3 co oznaczało (−1)(−2)(−3).
13 sty 19:05
Basia: dla argumentu prostego nie ma problemu (na ogół); dla argumentu k*x = kx też
| | a | |
on się zaczyna przy argumentach ułamkowych w postaci a/b, bo przy zapisie |
| też problemu |
| | b | |
nie widzę
| | x | |
sin |
| nie budzi wątpliwości; sin x/2 też nie, ale sinx/2 niestety tak; |
| | 2 | |
13 sty 19:41
Basia: czego najlepszy dowód masz tutaj
| | n | |
Ty przeczytałbyś zapis cyklopa tak: arctg |
| |
| | π | |
| | arctg n | |
a to jednak miał być |
| |
| | π | |
13 sty 19:44
jc: Na pewno przeczytałbym tak, jak napisałaś w pierwszej linii.
Wiem, że niektórzy odczytaliby zgodnie z zamysłem autora, bo wiedzą z czym skojarzyć π.
Kiedyś na egzaminie student spytał, czy istnieje sin 3.
Zawsze po sinusie widział jakiś ułamek π.
13 sty 19:51
Basia: dlatego domagałam się od autora uściślenia;
nie będę się czepiać jeżeli zapis będzie nawet "byle jaki",ale jednoznaczny
13 sty 20:05
jc: | | 2 atan n | |
Ile wynosi granica ciągu ( |
| )n ? |
| | π | |
13 sty 20:14
Basia: mnie pytasz? +∞ (na oko)
13 sty 20:20
Basia: a nie; "na oko" nie trafiłam
13 sty 20:23
jc: Nie znam odpowiedzi
13 sty 20:28
Basia: na szybko, bo muszę kończyć e−2/π; mogłam się pomylić
13 sty 20:48
Adamm: (1+(2arctg(n)−π)/π)
n = [(1+(2arctg(n)−π)/π)
π/(2arctg(n)−π)]
n(2arctg(n)−π)/π
(1+(2arctg(n)−π)/π)
π/(2arctg(n)−π)→e
x=1/n
| 2arctg(1/x)−π | |
| = H = (−2/π)/(x2+1) → −2/π |
| πx | |
czyli nie ma pomyłki
13 sty 20:58