matematykaszkolna.pl
Zbadaj zbieżność szeregu cyklop: Zbadaj zbieżność szeregu oo sigma (arctgn/pi)n n−>1 Kryterium Cauch'ego, ale co dalej
13 sty 17:58
Basia: nad tym okienkiem,w którym piszesz są znaki ∑ i π poza tym na klawiaturze są nawiasy, a w zakładce obok "Kliknij po więcej przykładów" instrukcja jak pisać ułanki
 n arctgn 
skąd mamy wiedzieć czy to jest arctg

czy

?
 π π 
dostrzegasz różnicę ?
13 sty 18:10
cyklop: Nie zauważyłem . oo ∑(arctgnπ)n n−>1
13 sty 18:23
Basia:
 arctgn 
π 

2 
 1 
(arctgnπ)n =

=

π π 2 
i koniec
13 sty 18:26
jc: Basiu, taka tradycja sin x/2 oznacza, sin(x/2), a (sin x)/2 wiadomo co. Bardziej bym się czepiał braku spacji przed i po nazwach funkcji. Matematyka i tak jest trudna, więc po co utrudniać sobie nieczytelną notacją? Przy okazji, dobrze byłoby usunąć z edytora małe u na oznaczenie małych ułamków. U mnie nic nie widać.
13 sty 18:31
Basia: a co oznacza sinx/2 ?
13 sty 18:34
jc: A co oznacza sinx? sin x/2 oznacza sin(x/2). Taki sam problem, jak ze wzorem sin (α+b) = sin α cos β + cos α sin β. Mało kto używa nawiasów, ale wszyscy piszą spacje.
13 sty 18:42
cyklop:π2 =< arctgn =< π2 /* 1π Coś mi tu nie gra!
13 sty 18:44
Basia: nigdy w życiu! jeżeli już to sinx/2 można uznać za (sinx)/2 na zasadzie "działamy w kolejności zapisu"
 n 
zresztą wg Twojej interpretacji u cyklopa byłoby: arctg

,a jak widać po poprawieniu
 π 
zapisu, jest inaczej
13 sty 18:52
jc: Cóż, nie ja wymyśliłem tą notację. Widziałaś gdzieś inaczej zapisany wzór: sin (α+b) = sin α cos β + cos α sin β ? U Mikusińskiego i w Dowodach z Księgi nie ma nawiasów: sin nx. Choć ja bym może napisał sin (α+b) = (sin α)(cos β) + (cos α)(sin β). Spacje natomiast piszą wszyscy, poza większością uczestników tego forum. Ale 100 lat temu Banach pisał −1.−2.−3 co oznaczało (−1)(−2)(−3).
13 sty 19:05
Basia: dla argumentu prostego nie ma problemu (na ogół); dla argumentu k*x = kx też
 a 
on się zaczyna przy argumentach ułamkowych w postaci a/b, bo przy zapisie

też problemu
 b 
nie widzę
 x 
sin

nie budzi wątpliwości; sin x/2 też nie, ale sinx/2 niestety tak;
 2 
13 sty 19:41
Basia: czego najlepszy dowód masz tutaj
 n 
Ty przeczytałbyś zapis cyklopa tak: arctg

π 
 arctg n 
a to jednak miał być

π 
13 sty 19:44
jc: Na pewno przeczytałbym tak, jak napisałaś w pierwszej linii. Wiem, że niektórzy odczytaliby zgodnie z zamysłem autora, bo wiedzą z czym skojarzyć π. Kiedyś na egzaminie student spytał, czy istnieje sin 3. Zawsze po sinusie widział jakiś ułamek π.
13 sty 19:51
Basia: dlatego domagałam się od autora uściślenia; nie będę się czepiać jeżeli zapis będzie nawet "byle jaki",ale jednoznaczny
13 sty 20:05
jc:
 2 atan n 
Ile wynosi granica ciągu (

)n ?
 π 
13 sty 20:14
Basia: mnie pytasz? + (na oko)
13 sty 20:20
Basia: a nie; "na oko" nie trafiłam
13 sty 20:23
jc: Nie znam odpowiedzi emotka
13 sty 20:28
Basia: na szybko, bo muszę kończyć e−2/π; mogłam się pomylić
13 sty 20:48
Adamm: (1+(2arctg(n)−π)/π)n = [(1+(2arctg(n)−π)/π)π/(2arctg(n)−π)]n(2arctg(n)−π)/π (1+(2arctg(n)−π)/π)π/(2arctg(n)−π)→e
2arctg(n)−π 

π(1/n) 
x=1/n
2arctg(1/x)−π 

= H = (−2/π)/(x2+1) → −2/π
πx 
czyli nie ma pomyłki
13 sty 20:58