matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
d
Paweł:
4
Liczbę
zapisz w postaci k + m
3
√
4
+ n
3
√
2
gdzie k,m,n należy do C.
2 −
3
√
4
Oblicz (k
m
)
n
Pomnożyłem przez mianownik i k i m wychodzą lecz brakuje n, i nie wiem co robić
22 sty 18:37
Basia:
to jest pierwiastek st.3 (a−b)(a
2
+ab+b
2
) = a
3
−b
3
czyli musisz pomnożyć przez (4+2
3
√
4
+
3
√
16
) dostaniesz
4((4+2
3
√
4
+
3
√
16
)
=4+2
3
√
4
+
3
√
8*2
) = 4+2
3
√
4
+2
3
√
2
8−4
m=2 i n = 2 i k=4
22 sty 18:49
Paweł:
a ktore to a i b
22 sty 20:29
6-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1635.html
22 sty 20:31
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick