baza jądra przekształcenia
Kamil: Jak wyznaczyć bazę jądra przekształcenia liniowego:
np na tym przykładzie:
φ:R[x]3→R2 danego wzorem φ(ax3+bx2+cx+d)=(3a+5b+3c+2d,2a+3b+2c+2d)
21 sty 19:27
Pytający:
Baza {x
3,x
2,x,1}.
1 0 0 0 | 3 2
0 1 0 0 | 5 3
0 0 1 0 | 3 2
0 0 0 1 | 2 2
w
1−w
3
w
3−w
4
w
2−2w
3
w
2−(3/2)w
4
1 0 −1 0 | 0 0
0 1 −2 1/2 | 0 0
0 0 1 −1 | 1 0
0 0 0 1 | 2 2
Ker(φ)=lin{(1,0,−1,0),(0,1,−2,1/2)}
Metodę opisywałem tu:
366381
21 sty 19:57
Kamil: a ten sposób mógłbym? z definicji:
|3 5 3 2|
|2 3 2 2|
w1−w2
w2−2w1
a b c d
|1 2 1 0|
|0 −1 1 2|
a=−2b−c
b=c+2d
a=−3c−4d
(−3c−4d,c+2d,c,d)=c(−3,1,1,0)+d(−4,2,0,1)
Ker(φ)=lin{(−3,1,1,0),(−4,2,0,1)}
czy to zły sposób? bo sądząc po wynikach coś źle zrobiłem
21 sty 20:08
Pytający:
Coś źle zrobiłeś, ale sposób dobry.

Błąd rachunkowy:
a b c d
|1 2 1 0|
|0 −1
0 2|
Ker(φ)=lin{(
−1,
0,1,0),(−4,2,0,1)}
21 sty 20:18
Kamil: a jeszcze takie pytanko, jak bazę obrazu wyznaczyć?
21 sty 20:20
Pytający:
Pierwszą przytoczoną metodą załatwiasz od razu 2w1, baza obrazu to (1,0), (2,2), czyli obrazem
jest ℛ2.
21 sty 20:30
Kamil: a tę bazę Ker(φ)=lin{(−1,0,1,0),(−4,2,0,1)} da zapisać się w postaci wielomianowej? bo u nas to
jest wymagane na zajęciach.
będzie to tak wyglądało? Ker(φ)=lin{(−x
3+x),(−4x
3+2x
2+1)}
21 sty 20:41
Pytający:
Nawet powinno się zapisać jako wielomiany, zapis Ker(φ)=lin{(−1,0,1,0),(−4,2,0,1)} jest zły,
mój błąd. Przecież wektory w tej przestrzeni (przekształcanej) należą do R[x]3 (czyli to
wielomiany stopnia≤3), a tu zapisałem współczynniki tych wielomianów jako wektory z ℛ4.
Twój zapis jest dobry, acz zapis Ker(φ)=lin{−x3+x,−4x3+2x2+1} też powinien być ok.
21 sty 21:05