matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Jk:
Dobry wieczór, mam problem, z zadaniem: Rozwiąż sinx(cos3x+cosx)=0 Z góry, dziękuję za pomoc
21 sty 17:49
kochanus_niepospolitus:
cos(3x) + cosx = 2cos(2x)*cosx
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
więc mamy:
sin4x
sinx(cos3x + cosx) = 2sinx*cos2x*cosx = sin2x*cos2x =
= 0 ⇔ sin4x = 0 ⇔ x =...
2
21 sty 17:51
Jk:
czyli x to 0?
21 sty 18:01
Blee:
Nie tylko
21 sty 18:03
Jk:
0+2kpi?
21 sty 18:05
Jk:
0+2kpi/4?
21 sty 18:05
Blee:
Nie zgaduj ... pomysl
21 sty 18:06
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick