Całka podwójna po obszarze D
NIKI: Cześć ! Mam duży problem z całkami podwójnymi i obszarami , szukałam pomocy w internecie ale
mam wrażenie że nigdzie nie ma jasnej odpowiedzi , mianowice mam problem z tym po czym
początkowo licze całkę po dx czy dy , rozwiązując zadania mam wrażenie że czasem może być po
dx i dy ale wyniki się różnią (sprawdzałam nawet na kalulatorze dla całek podwójnych ) .
Prosiłabym o to ,żeby ktoś mi wytłumaczył skąd mam wiedzieć czy brać po dx lub dy, wiem że ma
być ograniczona z obu stron prostymi , ale nie do końca mi to pasuje. Podam przykłady które
mam do rozwiązanania i gdybyś ktoś do każdego mógł mi tylko powiedzieć czy biore po dx czy dy
i dlaczego to była bym bardzo wdzięczna, bo niestety nawet rysunek mi nie pomaga.
1. x+2y d: trójkąt o wierzchołkach (0,0),(1,2),(1,0) −> tu mam problem bo wydaje mi się że
mozna i po x i po y,tylko że raz wyjdzie 2 a raz 3 , więc nie mam pojęcia który jest sposób
dobry
21 sty 10:38
Mila:

∫∫
D(x+2y) dxdy
(0,0),(1,2),(1,0)
Obszar normalny wzgledem OX i także względem OY
Liczymy względem OX
0≤x≤1
Prosta AC:
y=2x
0≤y≤2x
0∫
1(
0∫
y=2x(x+2y)dy)dx=
=
0∫
1([xy+y
2]
02x)dx=
=
0∫
1(2x
2+4x
2)dx=
0∫
1(6x
2)dx=
Teraz względem OY
0≤y≤2
| 1 | |
| y≤x≤1 zmienne granice x od AC do x=1 |
| 2 | |
0∫
2(
x=0.5y∫
1(x+2y)dx)dy=
| | 1 | |
=0∫2([ |
| x2+2xy]0.5y1)dy= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=0∫2( |
| +2y−( |
| *( |
| y)2+2*0.5y*y) dy= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 1 | |
=0∫2(− |
| y2+2y+ |
| ) dy= |
| | 8 | | 2 | |
=−3+4+1=2
21 sty 22:16
Mila:
I będziesz miała problem dalej, bo nie interesujesz się naszą pomocą.
21 sty 23:39
Damian#UDM: A ja się z przyjemnością zainteresuje

Chciałbym się bardzo nauczyć dokładnie całek
podwójnych do 20 września

Największy problem dla mnie to parametryzacja obszaru i rozbicie na kilka całek
17 wrz 21:59
17 wrz 22:13
17 wrz 23:35