Obliczyć całkę podwójną
Damian#UDM: Obliczyć całkę podwójną
∫∫Dx2ydxdy , gdzie D={(x,y)∊R2 : x2+y2−2x≥0, x2+y2−4x≤0, y≥0}
Są dwa okręgi o1 : S1 = (1,0) , r1 = 1 i o2 : S2 = (2,0), r2 = 2
Korzystam z postaci biegunowych
y = r*sinα
x = r*cosα
Jakobian przekształcenia J = r
parametryzacja dla r : 0 ≤ r ≤ 4
parametryzacja dla α : 0 ≤ α ≤ π
Liczę całkę ∫04∫0π(r3cos2α*sinα)dαdr
Czy takie obliczenia będą poprawne? Proszę o pomoc!
17 wrz 23:17
ICSP:
twój obszar całkowania to połowa rogalika.
Twoja parametryzacja obszaru daje koło.
Podstawiasz x i y do warunków a następnie wyznaczasz ograniczenia na r i α.
17 wrz 23:52
ICSP: półkole*
17 wrz 23:55
Damian#UDM: Chciałbym powiedzieć, że wiem jak to zrobić, niestety nie mam zielonego pojęcia
18 wrz 00:03
ICSP: Warunki które określają twój obszar(są 3):
...
Podstawienie które zastosowałeś:
...
Podstawiasz do warunków i dostajesz trzy nierówności z α i r:
...
Rozwiązujesz je (to już poziom liceum).
Pola z ... wypełniasz sam.
18 wrz 00:07
18 wrz 00:11
ICSP: Powinno być r4.
W linku sytuacja jest mocno uproszczona, ale właśnie tak masz zrobić.
Obliczenia będą trochę trudniejsze.
18 wrz 00:15
Damian#UDM: Po podstawieniu współrzędnych biegunowych otrzymałem następujące nierówności:
r2 − 4rcosα ≤ 0 i r2 − 2rcosα ≥ 0 i sinα ≥ 0
2cosα ≤ r ≤ 4cosα oraz 0 ≤ α ≤π
Czy jak otrzymane końcowe wartości przedziału r podstawie do liczenia całki α to będzie
poprawnie?
18 wrz 00:35
Damian#UDM: W sumie napisałem głupotę 00:35 − do liczenia całki r to będzie ok?
18 wrz 00:36
ICSP: Granice wyglądają w porządku (ale godzina późna, więc nie gwarantuję)
∫∫r4cos2(α)sin(α)drdα
Ponieważ r w graniach masz ograniczony przez funkcję zależną od drugiej zmiennej (α) to musisz
najpierw całkować po r a potem po α.
18 wrz 00:41
Damian#UDM: Super, dziękuje
ICSP za pomoc! Jak najbardziej dobrej nocy życzę
18 wrz 00:43
piotr: 0 ≤ α ≤π/2
18 wrz 09:05
Damian#UDM: Piotr, czemu taki przedział, jeśli jak zaznaczę te nierówności w układzie współrzędnych to moje
pole do sparametryzowania to ćwiartka koła z prawej na x−ach od 2 do 4 i rogalik na x−ach od 0
do 2?
Chyba, że coś źle intepretuję, to proszę o poprawienie mnie!
18 wrz 22:23
Damian#UDM: Sinus jest nieujemny na przedziale od 0 do π, stąd wynika mój wybrany obszar kątów do
parametryzacji
18 wrz 22:26
ICSP: promień musi być dodatni.
18 wrz 22:29
Damian#UDM: Aha, już rozumiem, czyli 2cos@ i 4cos@ muszą być dodatnie?
18 wrz 22:30
Damian#UDM: Dobrze, zatrzymałem się w tym miejscu:
∫0π2(9925cos7(α)*sin(α))dα
Jak policzyć ∫(cos7(α)*sin(α))dα ?
18 wrz 23:26
student: serio nie wiesz?
18 wrz 23:51
ICSP: widocznie pojedynczych do końca nie przerobił.
t = cos(α)
Stałą wyrzuć przed całkę.
18 wrz 23:53
ICSP: i zauważ, że po podstawieniu zmienią się też granice całkowania
18 wrz 23:57
Damian#UDM: Myślałem, że nie wyjdzie przez podstawienie, a jedynie przez części, a jednak da się
| | −cos8(α) | |
Sama całka nieoznaczone wyszła mi |
| + C, a w jaki sposób zmieni się obszar |
| | 8 | |
całkowania to już niestety nie wiem od czego to zależy
19 wrz 01:13
Damian#UDM: Zmienią się na <−1,1>?
19 wrz 01:13
Jerzy:
| | π | | π | |
Jeżeli α zmienia się od 0 do |
| , to t = cosα zmienia się od cos0 do cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 wrz 11:14
Damian#UDM: Aha, czyli jeśli będę miał t=sinα, i obszar całkowania zmienia mi się od π do 0, to po
podstawieniu zmienia mi się od sinπ do sin0?
19 wrz 23:30
Jerzy:
Dokładnie tak.
19 wrz 23:40
Damian#UDM: Super, bardzo dziękuję za pomoc!
25 wrz 14:41