trygonometria
cgf: Rozwiąż równanie: sinx*tgx−
√3=tgx−
√3sinx Mógłby ktoś sprawdzić gdzie robię źle? Bo
odpowiedzi mam w połowie dobrze i nie wiem, co jest nie tak.
To moje rozwiązanie:
sinx*tgx−
√3−tgx+
√3sinx −> tgx(sinx−1)+
√3(sinx−1)=0 −> (tgx+
√3)(sinx−1)=0 z tego mam:
| | pi | |
tgx=−√3 u sinx=1 więc końcowy wynik wychodzi mi x={− |
| +kpi, 2kpi}, a w odpowiedziach |
| | 3 | |
18 sty 21:46
18 sty 21:50
Janek191:
| | π | |
sin x = 1 ⇔ x = |
| + 2π k |
| | 2 | |
18 sty 21:54
cgf: Aaa, dobra tu mi się pomyliło, ale to wciąz są dwa wyniki nie jeden
18 sty 21:56
Adam: a jaka jest dziedzina tangensa?
18 sty 21:58
cgf: ok, juz chyba rozumiem
18 sty 22:04
cgf: A takie? też nie wiem, gdzie robie bład. Rozwiąz równanie 2(sinx+cosx)=tgx+1
Mój sposób:
| | sinx | | sinx+cosx | |
2(sinx+cosx)= |
| +1 −> 2(sinx+cosx)= |
| −> |
| | cosx | | cosx | |
| | 1 | |
2cosx(sinx+cosx)=sinx+cosx −> 2cosx=1 −> cosx= |
| i wychodzi mi, że |
| | 2 | |
| | pi | | pi | |
x={ |
| +2kpi,− |
| +2kpi) |
| | 3 | | 3 | |
| | pi | |
Założenia do tg, też uwzględniam, ale w odpowiedziach jest jeszcze 3 wynik x=− |
| +kpi |
| | 4 | |
18 sty 22:36
cgf: hmm?
18 sty 23:09
PW: Zgubiłeś
sinx+cosx=0
19 sty 19:02
19 sty 19:07
PW: Na wszelki wypadek sprawdzał, czy od wczoraj nie zmieniły się poglądy
19 sty 19:10