równania trygonometryczne
cgf: Rozwiąz równanie 2(sinx+cosx)=tgx+1
Mój sposób:
| | sinx | | sinx+cosx | |
2(sinx+cosx)= |
| +1 −> 2(sinx+cosx)= |
| −> 2cosx(sinx+cosx)=sinx+cosx |
| | cosx | | cosx | |
| | 1 | | pi | | pi | |
−> 2cosx=1 −> cosx= |
| i wychodzi mi, że x={ |
| +2kpi, − |
| +2kpi} |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
założenia do tg x=/cosx i nie wiem co robie źle, bo w odpowiedziach jest jeszcze odpowiedz
18 sty 23:24
Eta:
sinx+cosx=cosx(tgx+1)
2cosx(tgx+1)− (tgx+1)=0
(tgx+1)(2cosx−1)=0
tgx=−1 lub cosx= −1/2
.........................
18 sty 23:32
Eta:
U Ciebie
2cosx(sinx+cosx)=sinx+cosx
(sinx+cosx)(2cosx−1)=0
sinx+cosx=0 v cosx= 1/2
................................
18 sty 23:35
cgf: Aha, czyli nie powinnam dzielić
18 sty 23:40
Eta:
dokładnie
18 sty 23:54