Znalezc rozwiazania rownania
Lew: Znalezc wszystkie zespolone rozwiazania rownan: a) z4 = −81i;
18 sty 13:51
PW:
− szukamy liczb, których czwarta potęga jest równa −1, czyli tzw. pierwiastka czwartego stopnia
z liczby (−1).
Prawą stronę przedstawić w postaci trygonometrycznej i stosując wzór de Moivre'a znaleźć
wszystkie cztery rozwiązania.
18 sty 14:21
Lew: Podałbys odpowiedzi?
18 sty 14:41
PW: Musisz się tego nauczyć:
| | 3π | | 3π | |
−i=cos |
| +isin |
| albo −i=cos270°+isin270°. |
| | 2 | | 2 | |
Jedną z szukanych liczb jest
(w zapisie "stopniowym" ω
0=cos67°30'+isincos67°30').
Jedną z odpowiedzi jest więc
| | z0 | | 3π | | 3π | |
|
| =cos |
| +isin |
| , |
| | 3 | | 8 | | 8 | |
| | 3π | | 3π | |
czyli z0=3(cos |
| +isin |
| ). |
| | 8 | | 8 | |
| | 3π | |
ω1, ω2, ω3 obliczamy dodając do |
| kolejne wielokrotności 2π i dzieląc argument |
| | 2 | |
przez 4.
18 sty 15:02
Lew: Dobra dzięki umiem to, ale zastanawiałem się co się zmienia jeśli dodajemy 2π skoro sin i cos
przyjmują takie same wartości co 2 π, wiec czym się roznia te pierwiastki. Miło było gdybyś mi
to wyjasnil. Dzięki.
18 sty 15:09
PW: | | | | π | | 3π | | 3π | |
np. cos( |
| )=cos( |
| + |
| )=−sin |
| − to nie to samo co w ωo |
| | 4 | | 2 | | 8 | | 8 | |
18 sty 15:43
Lew: A ok zapomniałem ze 2π tez się dzieli dzieki
18 sty 16:02
PW: A
366910 czytałeś, czy wrzucasz zadania, żeby dostarczyć niektórym rozrywki?
18 sty 16:05