PW: Jeżeli liczbę z przedstawić w postaci trygonometrycznej;
z=|z|(cosx+isinx),
to
(1) z
5=|z|
5(cos5x+isin5x)
zgodnie z wzorem na potęgowanie liczby zespolonej danej w postaci trygonometrycznej (wzór de
Moivre'a).
Z drugiej strony przy zastosowaniu zwykłego potęgowania sumy
(2) z
5=|z|
5(cosx+isinx)
5=
| | | | | | | |
=|z|5(cos5x+ | cos4x(isinx)+ | cos3x(isinx)2+ | cos2x(isinx)3+ |
| | | | |
=|z|
5(cos
5x+5icos
4x sinx−10cos
3x sin
2x−10icos
2x sin
3x+5cosx sin
4x+isin
5x).
Części urojone liczb (1) i (2) są równe, co daje
sin5x=5cos
4x sinx−10cos
2x sin
3x+sin
5x,
ale Ty to sprawdź − nie znam na pamięć takiego wzoru, a mogę się mylić, bo bardzo źle widzę.