pochodne
Bartek: Obliczenie dy/dx i d2y/dx2 dla funkcji y=y(x) spełniające równanie eyy2+lny+3xy = 0
Tutaj liczę normalnie pochodne czy pojawia się tu jakiś element magiczny?
Mógłby być przypadek że np eyy2+lny+3xy = coś innego niż 0?
Jeżeli tak, to co w takim przypadku? przerzucam na lewą stronę by równanie równało się 0?
i chce się upewnić, czym jest dy/dx?
bo dy/dx2 to pochodna drugiego rzędu funkcji y po x?
pozdrawiam
15 sty 12:57
Adam: dy/dx − pochodna z y po dx
O ile nie musisz sprawdzać rzeczy typu, czy funkcja uwikłana istnieje etc.,
To normalnie obustronnie liczysz pochodną
15 sty 13:01
Adam: po x *
15 sty 13:02
Bartek: pochodna z y po x, nie wiem czy dobrze rozumiem, z tego równania wyjdzie:
ey * y2 + ey *2y + 1/y + 3x
nie do końca rozumiem, bo nigdy nie usłyszałem np "pochodna z y po x", chce się upewnić czy
dobrze rozumiem.
15 sty 13:45
Adam: Źle polczyłeś
Np. (y2)'=2y*y'
To jest pochodna funkcji złożonej
15 sty 13:49
Adam: po prostu liczysz te z y jak po y, ale dodajesz y' na koniec
"po" oznacza względem jakiej zmiennej różniczkujemy
15 sty 13:52
Adam: No może ni do końca jasno powiedziałem
Przykład
(xy2)'=(x)'y2+x(y2)'
Żebyś nie dodawał tutaj y' pod koniec
15 sty 13:56
Bartek: hmm, policzmy pochodne:
eyy2 = f'(x)g(x) + f(x)g'x = (ey)' * y2 + ey * (y2)' = ey * (y)' * y2 + ey * 2y * (y)'
= ey * 1 * y2 + ey * 2y * 1 = eyy2 + 2eyy
lny = 1/y * (y)' = 1/y * 1 = 1/y
3xy = 3x*(y)' = 3x * 1 = 3x
"... ale dodajesz y' na koniec", więc przedstawione obliczenia powinny być chyba inne.
Poproszę o wytłumaczenie jak to powinno wyglądać
15 sty 14:05
Adam: (y)'=y'
to jest pochodna po x a nie po y, dlatego jest różna od 1
gdybyśmy liczyli pochodną po y, to byłoby 1
15 sty 14:08
Adam: zresztą, y' to to co masz wyznaczyć
gdyby było tak prosto że y'=1 to nie trzeba byłoby nad tym pracować
15 sty 14:09
Adam: przykład
y=x2
(x)'=1
ale
(y)'=2x
15 sty 14:10
Adam: teraz chyba również widzisz że zapis (...)' jest dosyć mylący
15 sty 14:11
Bartek: tak, jest mylący, racja.
Ale chyba nadal nie wiem dlaczego źle liczę.
"to jest pochodna po x a nie po y, dlatego jest różna od 1
gdybyśmy liczyli pochodną po y, to byłoby 1"
Czyli gdy liczę dy/dx to eyy2 = ey*y' + 2y*y'? i tak zostawiam?
15 sty 14:19
Adam: | d(eyy2) | | dy | | dy | |
| =ey* |
| +2y* |
| |
| dx | | dx | | dx | |
może tak będzie ci łatwiej
15 sty 14:23
Bartek: a przepraszam, źle napisałem, chodziło mi:
ey*y'*y2+e2*2y*y' // i to koniec?
15 sty 14:24
Adam: tak, ja też nie zauważyłem
koniec liczenia tej pochodnej
| | dy | | dy | |
dalej wyznaczasz |
| po jednej stronie równania, to co bez |
| po drugiej |
| | dx | | dx | |
dzielisz obustronnie, i dostajesz pochodną, uzależnioną od y oraz x
15 sty 14:26
Adam: czy miałeś już pochodne cząstkowe?
15 sty 14:29
Adam: przykład
x
2y+e
ysin(y)+y
3−2=0
coś takiego
liczymy pochodną
(x
2y)'+(e
ysin(y))'+(y
3−2)'=0
2xy+x
2y'+e
y*sin(y)*y'+e
y*cos(y)*y'+3y
2*y'=0
y'(x
2+e
ysiny+e
ycosy+3y
2)=2xy
| | −2xy | |
y'= |
| |
| | x2+eysiny+eycosy+3y2 | |
pytałem się czy miałeś pochodne cząstkowe bo to można zrobić też tak
bierzemy wszystko jako jedną funkcję 2 zmiennych
F(x, y)=x
2y+e
ysin(y)+y
3−2
F
x=2xy
F
y=x
2+e
ysiny+e
ycosy+3y
2
| | −Fx | |
y'= |
| , i tak jest zawsze |
| | Fy | |
15 sty 14:35
15 sty 14:41
Adam: no tak, dokładnie to samo
15 sty 14:42
Bartek: jeju, dziękuje bardzo..
czyli w tym przypadku dy/dx to pochodna pierwszego rzędu funkcji uwikłanej a d2y/dx2 to
pochodna drugiego rzędu?
15 sty 14:44
Adam: tak
dny/dxn to pochodna n−tego rzędu
15 sty 14:47
Bartek: dziękuje Adamie, bardzo mi pomagasz, życzę miłego dnia!
15 sty 14:51
Adam: wzajemnie
15 sty 14:51
Bartek: Dowiedziałem się że na kolokwium nie mogę korzystać z wzorów (mimo iż były na wykładzie).
Przeczytałem cały wątek i prosiłbym o sprawdzenie czy dobrze liczę.
dy/dx i d
2y/dx
2 dla funkcji y=y(x) spełniające równanie:
a) (x+1)e
y + (4x
2−5)y+2=0
xe
y + e
y + 4x
2y − 5y + 2 = 0 / d/dx
e
y + xe
yy' + e
yy' + 8xy + 4x
2y' − 5y' = 0
y'(xe
y + e
y + 4x
2 − 5) = −(e
y + 8xy)
| | −(ey+ 8xy) | |
y' = |
| |
| | (xey + ey +4x2 − 5) | |
| | (−eyy' − 8y + 8xy')(xey + ey +4x2 − 5) | |
y'' = |
| − |
| | (xey + ey +4x2 − 5)2 | |
| (− ey − 8xy)(ey + xeyy' +eyy' +8x) | |
| |
| (xey + ey +4x2 − 5)2 | |
b) e
xy
2 + lny + 3xy = 0 / d/dx
| | 1 | |
exy2 + 2exy' + |
| y' + 3y + 3xy' = 0 |
| | y | |
| | 1 | |
y'(2ex + |
| + 3x) = −(exy2 + 3y) |
| | y | |
no i aby y'' uzyskać to różniczkuje y' jak w poprzednim przykładzie
Pozdrawiam
16 sty 19:18
Bartek: Odświeżam temat
16 sty 20:11
Bartek: up
17 sty 14:16
Adam: a) y'' − przy 8xy' ma być minus
poza tym ok
b)
źle
(exy2)'=exy2+2exyy'
poza tym jest ok
17 sty 14:25
Bartek: dziękuje, chyba już wiem gdzie błędy popełniłem. W takim razie policzyłem y'' z podpunktu b)
| | (−exy2 − 2exyy' − 3y')(2exy + 1y − 3x) | |
y'' = |
| − |
| | (2exy + 1y − 3x)2 | |
| | −1 | | (−exy2 − 3y)(2exy + 2exy' + |
| − 3) | | | y2 | |
| |
| |
| (2exy + 1y − 3x)2 | |
Tutaj dobrze?
17 sty 15:19
Bartek: | | 1 | | −y' | |
chociaż w sumie chyba pochodna z |
| powinna wyjść |
| , tak? |
| | y | | y2 | |
17 sty 15:26
Adam: tak, powinno być −y'/y2, poza tym nie widzę błędów
18 sty 01:40
Jacek: .
14 lis 23:18