Potrzebuje koniecznie na jutro ;( Bardzo proszę o pomoc :(
Kasia: Liczba 2 jest rozwiązaniem równania x3−(4m+2)x2+(8m−5)x+10=0. Wyznacz wartość parametru m,
wiedząc, że dane rozwiązanie równania jest średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań.
14 sty 23:21
14 sty 23:32
Kasia: Dziękuję

ale nie rozumiem tego sposobu

Czy mogłabyś może go bardziej rozpisać? Nie wiem
co sie dzieje od tego momentu kiedy jes wprowadzony wzór Viete'a
15 sty 00:03
Eta:
Wzory Viete
'a dla równania st.3
ax
3+bx
2+cx+d=0
zatem z treści zadania
| | x2+x3 | |
skoro x1=2 i |
| =2 ⇒ x2+x3=4 |
| | 2 | |
z pierwszego wzoru Viete"a
2+4=−b ⇒ 6=4m+2 ⇒ m=1
15 sty 00:15
Satan: @Kasia, wzór Viete'a po prostu w szkole średniej jest okrojony. Też pierwszy raz się z tym
spotkałem, ale zerknij na Wikipedię, tam jest pokazany wzór ogólny i wszystko staje się jasne
15 sty 00:17
15 sty 00:18
Kasia: Dziękuję bardzo za wytłumaczenie
15 sty 00:33