wielomiany
kamil1: Liczba 2 jest pierwiastkiem równania x3−(4p+2)x2+(8p−5)x+10=0. Wyznacz wartość parametru p
wiedząc, ze dany pierwiastek jest średnią arytmetyczną pozostałych.
29 paź 21:27
sushi_ gg6397228:
podziel pisemnie przez (x−2) lub Hornerem
29 paź 21:35
kamil1: dziele ale chyba mi nie wychodzi, jaki powinien być wynik?
29 paź 21:52
sushi_ gg6397228:
pokaz obliczenia
29 paź 21:54
Eta:
Można też tak:
dla równania:
| | −b | |
ax3+bx2+cx+d=0 ze wzorów Vieta x1+x2+x3= |
| |
| | a | |
i mamy: x
1+x
2+2= 4p+2 => x
1+x
2= 4p
| | x1+x2 | |
oraz |
| = 2 => x1+x2=4 |
| | 2 | |
zatem 4p=4
p=1
29 paź 21:56