Podaj liczbę punktów wspólnych prostej i okręgu o równaniach:
Marta : Podaj liczbę punktów wspólnych prostej i okręgu o równaniach
a) y=x−1 i (x−1)2 + y2=1
c) y+2=0 I x2−6x+y2+5=0
b) x=3 I (x−2)2+(y+2)2=4
d) x+y − 2{√2} =0 I x2+y2=4
14 sty 22:16
Mila:
wstaw za y do równania okręgu i licz.
14 sty 23:16
iteRacj@:
można też porównać odległość prostej od środka okręgu z długością promienia tego okregu:
mniejsza →
dwa punkty wspólne,
równa →
jeden punkt wspólny,
większa →
brak punktów wspólnych
wzór na taką odległość jest tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html
15 sty 08:14