prawdopodobienstwo
prawdopodobienstwo: zadanie z rachunku prawdopodobienstwa
W pierwszej urnie jest 5 kul czerwonych, 3 kule zielone i 2 kule niebieskie, a w drugiej urnie
jest 6 kul czerwonych, 2 zielone i 2 niebieskie. Do trzeciej urny początkowo pustej wkładamy
losowo po jednej kuli z każdej z dwóch pierwszych urn. Jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania
z trzeciej urny kuli zielonej, jeśli wiadomo, że w urnie tej znajdują się kule różnych
kolorów.
11 sty 20:35
11 sty 21:36
Mila:
Iteracjo, przeliczyłaś to?
11 sty 22:39
iteRacj@:
| | 38 | |
teraz jak liczę z prawdopodobieństwa warunkowego wychodzi mi |
| |
| | 60 | |
czyli inaczej niż w tym linku
może ktoś inny to rozstrzygnie, bo juz późno a ja mocno omylna
11 sty 23:20
kochanus_niepospolitus:
Wiemy że są różnych kolorów w urnie nr 3, więc:
#Ω = 5*4 + 3*8 + 2*8 = 5*12 = 60
| | 1 | | 3*8 + 2*7 | | 1 | | 38 | |
P(A) = |
| * |
| = |
| * |
| |
| | 2 | | 60 | | 2 | | 60 | |
Iteracja, zapomniałeś o tym, że nie masz 100% szansy wylosowania zielonej
11 sty 23:28
iteRacj@:
no jasne, losuję jedną z dwóch

nie koniecznie zieloną
11 sty 23:33
Basia: mnie wychodzi coś całkiem innego, ale może gdzieś robię błąd
to najłatwiej rozwiązać drzewkiem,
| | 5 | | 2 | | 10 | |
c1 → z2 p= |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 100 | |
| | 5 | | 2 | | 10 | |
c1 → n2 p= |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 100 | |
| | 3 | | 6 | | 18 | |
z1 → c2 p= |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 100 | |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
z1 → n2 p= |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 100 | |
| | 2 | | 6 | | 12 | |
n1→c2 p= |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 100 | |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
n1 → z2 p= |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 100 | |
| | 1 | | 10 | | 1 | | 18 | | 1 | | 6 | | 1 | | 4 | |
P(zielonej) = |
| * |
| +0+ |
| * |
| + |
| * |
| +0+ |
| * |
| = |
| | 2 | | 100 | | 2 | | 100 | | 2 | | 100 | | 2 | | 100 | |
11 sty 23:37
Basia: nie tak;
P(różnych)=0,6
P(zielonej)=0,38
11 sty 23:41
Basia: par różnych =60
par z zieloną 38
11 sty 23:43
Eta:
Aby wylosować kulę zieloną z trzeciej urny z prawdopodobieństwem ≠0
to muszą się w niej znaleźć kule
(cz
1, z
2) lub (cz
2, z
1) lub (z
1, n
2) lub (z
2, n
1)
| | 1 | | 1 | | 38 | |
P(z3)= |
| * |
| (5*2+6*3+3*2+2*2) = |
| =0,19 |
| | 2 | | 100 | | 200 | |
12 sty 00:53
Basia:
no właśnie nie; też tak policzyłam na początku,ale to jest P(A∩B)
zauważ, że nie wybierasz ze 100 możliwości tylko z 60 (pary w różnych kolorach)
czyli jeszcze dzielisz przez 60/100
| | 19 | | 100 | | 19 | |
co daje |
| * |
| = |
| |
| | 100 | | 60 | | 60 | |
klasycznie P(A/B)
12 sty 02:03