prawdopodobieństwo
Dżin: W pierwszej urnie jest 5 kul czerwonych, 3 kule zielone i 2 kule niebieskie, a w drugiej urnie
jest 6 kul czerwonych, 2 kule zielone i 2 kule niebieskie. Do trzeciej urny początkowo pustej
wkładamy losowo po jednej kuli z każdej z dwóch pierwszych urn. Jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania z trzeciej urny kuli niebieskiej, jeśli wiadomo, że w urnie tej znajdują się kule
różnych kolorów.
26 lis 14:53
26 lis 15:13
Dżin: jest jednym z dwóch proponowanych wyników..
26 lis 15:37
J:
czyli dobrym
26 lis 15:37
Dżin: a mógłbyś przedstawić metodę?
26 lis 15:38
Tadeusz:
| 1 | | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | |
| *( |
| * |
| + |
| * |
| )= |
| 2 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
26 lis 15:44
J:
jest trochę pisania.. dziś nie zdążę już wyjasnic (mogę jutro)...ale:
| | 1 | | 1 | | 32 | | 4 | |
P(A) = |
| * |
| (3*2 + 5*2 + 2*2 + 2*6) = |
| = |
| |
| | 2 | | 100 | | 200 | | 25 | |
26 lis 15:46
Dżin: Już nie trzeba, przeanalizowałem działania i odniosłem się do danych w zadaniu, już wiem co się
skąd wzięło
26 lis 15:52