Obliczyć całkę
Ania: ∫(x+2)/(x
2+2x+2)
3
Też nie wiem co z tym zrobić
11 sty 00:07
11 sty 04:27
Mariusz:
Można też skorzystać z wzoru redukcyjnego
| | x+2 | | x+2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | (x2+2x+2)3 | | ((x+1)2+1)3 | |
x+1=t
dx=dt
| | t+1 | | t | | 1 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt+∫ |
| dt |
| | (t2+1)3 | | (t2+1)3 | | (t2+1)3 | |
Pierwszą całkę możesz policzyć podstawieniem u=t
2+1
a drugą wyprowadzając wzór redukcyjny
Dla n>1
| | 1 | | 1+t2−t2 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt |
| | (t2+1)n | | (t2+1)n | |
| | 1 | | 1 | | t | −(2n−2)t | |
∫ |
| dt=∫ |
| +∫ |
|
| dt |
| | (t2+1)n | | (t2+1)n−1 | | 2n−2 | (t2+1)n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | t | |
∫ |
| dt=∫ |
| + |
|
| |
| | (t2+1)n | | (t2+1)n−1 | | 2n−2 | (t2+1)n−1 | |
| | 1 | | 1 | t | | 2n−3 | | 1 | |
∫ |
| dt= |
|
| + |
| ∫ |
| dt |
| | (t2+1)n | | 2n−2 | (t2+1)n−1 | | 2n−2 | | t2+1)n−1 | |
Dla n=1
11 sty 07:28
Mariusz:
Macierz odwrotna układu równań na współczynniki dla wydzielenia części wymiernej to
gdzie M to macierz
12 4 −6 4 −3 3
4 28 −22 12 −9 9
−8 40 −28 16 −14 14
−24 32 −20 12 −10 8
8 0 0 0 0 0
−20 12 −6 4 −3 3
Teraz możesz dowolnie zmieniać współczynniki licznika
(byle był stopnia mniejszego niż mianownik)
i łatwo obliczysz całkę
11 sty 21:28
Ania: Trochę nie rozumiem skąd się wzięły te wartości w macierzy
12 sty 00:08
Mariusz:
Po zróżniczkowaniu równości i porównaniu współczynników w licznikach
dostaniemy układ równań liniowych
Podałem macierz odwrotną do macierzy głównej tego układu
aby układ ten było stosunkowo łatwo rozwiązać nawet gdybyś miała
także całkę z innym licznikiem
| a3x3+a2x2+a1x+a0 | | b1x+b0 | |
| +∫ |
| dx |
| (x2+2x+2)2 | | x2+2x+2 | |
| 3a3x2+2a2x+a1 | |
| − |
| (x2+2x+2)2 | |
| 4(a3x3+a2x2+a1x+a0)(x+1) | | b1x+b0 | |
| + |
| |
| (x2+2x+2)3 | | x2+2x+2 | |
(x+2)=(3a
3x
2+2a
2x+a
1)(x
2+2x+2)−4(a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0)(x+1)
+(b
1x+b
0)(x
2+2x+2)
2
Po porównaniu odpowiednich współczynników powyższych wielomianów
(tych występujących po obydwu stronach równości)
dostajesz układ równań którego macierz odwrotną podałem
Dlaczego podałem macierz odwrotną do macierzy głównej tego układu
Jeśli mamy układ równań liniowych i wiemy że jego rozwiązanie jest jednoznaczne to
Ax=B
A
−1Ax=A
−1B
x=A
−1B
Oczywiście macierz A
−1 musi istnieć ale w układach równań liniowych
pochodzących z rozkładu na sumę ułamków prostych czy z wydzielenia części wymiernej całki
mamy pewność że ta macierz odwrotna istnieje
12 sty 04:28