Mariusz:
Sprawdzamy czy mianownika nie da się jeszcze rozłożyć
36
2−4*9*40=1296−1440<0
Sprawdzamy czy stopień licznika jest większy lub równy stopniowi mianownika
Jeśli jest wykonujemy dzielenie pisemne wielomianów
Sprawdzamy czy mianownik ma pierwiastki wielokrotne (mogą być zespolone)
Tutaj mamy mianownik już rozłożony ale na ogół sprawdzasz to licząc NWD(M(x),M'(x))
przez branie kolejnych reszt z dzielenia
Wydzielamy część wymierną całki
Tutaj mamy mianownik już rozłożony więc zapisujemy całkę w postaci
| | L(x) | | L1(x) | | L2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
Mianownik M
2(x) posiada te same pierwiastki co M(x) tyle że pojedyncze
Mianownik M
1(x) znajdujemy korzystając z równości M(x)=M
1(x)M
2(x)
Stopień licznika L
1(x) jest mniejszy niż stopień mianownika M
1(x)
Stopień licznika L
2(x) jest mniejszy niż stopień mianownika M
2(x)
Wiemy że liczniki są wielomianami , znamy też maksymalny możliwy stopień tych wielomianów
więc za współczynniki wielomianów w licznikach przyjmujemy współczynniki literowe
W twoim przykładzie
| | 2x−1 | | a1x+a0 | | b1x+b0 | |
∫ |
| = |
| +∫ |
| dx |
| | (9x2+36x+40)2 | | 9x2+36x+40 | | 9x2+36x+40 | |
Różniczkujemy obustronnie powyższą równość
| 2x−1 | | a1(9x2+36x+40)−(a1x+a0)(18x+36) | |
| = |
| |
| (9x2+36x+40)2 | | (9x2+36x+40)2 | |
2x−1=a
1(9x
2+36x+40)−(a
1x+a
0)(18x+36)+(b
1x+b
0)(9x
2+36x+40)
2x−1=9a
1x
2+36a
1x+40a
1−(18a
1x
2+36a
1x+18a
0x+36a
0)
+9b
1x
3+36b
1x
2+40b
1x+9b
0x
2+36b
0x+40b
0
2x−1=9b
1x
3+(36b
1+9b
0−9a
1)x
2+(40b
1+36b
0−18a
0)x
+40b
0+40a
1−36a
0
b
1=0
b
0=a
1
36a
1−18a
0=2
80a
1−36=−1
b
1=0
b
0=a
1
−72a
1+36a
0=−4
80a
1−36a
0=−1
b
1=0
b
0=a
1
8a
1=−5
72a
1−36a
0=4
−45−36a
0=4
−49=36a
0
b
1=0
b
0=a
1
72a
1=−45
72a
0=−98
| | 2x−1 | | 1 | 45x+98 | | 45 | | dx | |
∫ |
| =− |
|
| − |
| ∫ |
| |
| | (9x2+36x+40)2 | | 72 | 9x2+36x+40 | | 72 | | 9x2+36x+40 | |
| | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| =∫ |
| |
| | 9x2+36x+40 | | 9(x2+4x+4)+4 | | (3x+6)2+4 | |
3x+6=2t
3dx=2dt
| | dx | | 2 | | dt | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | 9x2+36x+40 | | 3 | | 4t2+4 | |
| | dx | | 1 | | dt | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | 9x2+36x+40 | | 6 | | t2+1 | |
| | dx | | 1 | | 3x+6 | |
∫ |
| = |
| arctg( |
| )+C |
| | 9x2+36x+40 | | 6 | | 2 | |
| | 2x−1 | | 1 | 45x+98 | | 15 | | 3x+6 | |
∫ |
| =− |
|
| − |
| arctg( |
| )+C |
| | (9x2+36x+40)2 | | 72 | 9x2+36x+40 | | 144 | | 2 | |