macierze
Sta2zeK: | | | | | |
* | = | (to są macierze nie wiedziałem jak to inaczej zapisać  ) |
| | | |
a,b,c,d,e,f sa dane a x i y to szukane, chciałem zapytać czy jest jakiś szybki sposób na
wyliczenie x i y bez przechodzenia na układ równań?
10 sty 23:33
Basia:
jest inny, ale szybszy to on raczej nie jest
A*B = C
A−1*A*B = A−1*C
B = A−1*C
szybciej rozwiążesz układ równań niż wyznaczysz macierz odwrotną
10 sty 23:38
Sta2zeK: Dziękuję za odpowiedź trochę mi się macierze zapomniały i miałem wrażenie że dało się jakoś
sprytnie szybko uzyskać x i y bez układu równań
10 sty 23:43
Pytający:
Wyznacznikami?
1192
10 sty 23:46
Basia: Układ równań jak najbardziej można potem rozwiązać metodą wyznaczników
10 sty 23:47
Sta2zeK: tak to że układ można potem rozwiązać wyznacznikami to wiedziałem ,zwyczajnie myślałem że
istnieje droga na skróty

Dziękuję za pomoc
11 sty 00:08
g: Macierz 2x2 dość prosto się odwraca
11 sty 12:57