Bardzo prosze o pomoc
darel: Wyjaśni Mi ktoś jak rozwiązywać takie zadania? Będę bardzo wdzięczny
![](emots/2/zeby.gif)
byłem nieobecny niecałe
2 tygodnie i nie do końca to rozumiem.
1. Wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n) wiedząc, że:
a)a
4=5 a
8=25
b) {a
6=7
{a
3 + a
7=15
2.Oblicz x wiedząc, że 3x+2, 4x−1,5x−4 tworzą ciąg arytmetyczny. Napisz wzór ogólny tego ciągu.
3.Dany jest (a
n) arytmetyczny, taki że a
1=20 r=−2.Oblicz a
31+a
32+...+a
81 oraz podaj wzór
ogólny na S
n
4.Napisz wzór ogólny ciągu (a
n) arytmetycznego wiedząc , że S
n=6n−3n
2
5.Wyraź w zależności od n sumę 5+9+13+...+(4n+1). Oblicz ile składników ma suma
5+9+13+...+(2001)
Będę bardzo wdzięczny za w miare jasne wyjaśnienie tych zadań.
8 sty 17:37
5-latek: Zadanie nr 4
an= Sn−Sn−1
To tylko rachunki
8 sty 17:50
Basia:
ad.1a
w ciągu arytmetycznym a
n = a
1+(n−1)r
czyli licząc a
4 za n wstawiamy 4, licząc a
8 za n wstawiamy 8 itd.
a
4=a
1+3r=5
a
8=a
1+7r=25
i rozwiązujemy układ równań
a
1+3r=5
a
1+7r=25
−a
1−3r=−5
a
1+7r=25
============
4r = 20
r=5
a
1+3*5=5
a
1=−10
i teraz podstawiamy za a
1 i r do wzoru ogólnego
a
n = a
1+(n−1)*r
a
n = −10+(n−1)*5 = −10+5n−5
a
n = 5n−15
ad. 1b
a
6=a
1+5r
a
3=a
1+2r
a
7=a
1+6r
a
1+5r=7
a
1+2r+a
1+6r=15
a
1+5r=7 /*(−2)
2a
1+8r=15
−2a
1−10r=−14
2a
1+8r=15
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2r=1
2a
1+4=15
2a
1=11
a
n = a
1+(n−1)*r
albo jak wolisz
8 sty 17:56
5-latek: Dobry wieczor
Basiu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Zadanie 1 a )
mozna tez tak
8 sty 18:00
darel: Dziękuje Basiu, a pozostałe zadania też dałabyś radę Mi tak rozjaśnić? ;v
8 sty 18:03
8 sty 18:03
5-latek: Ostani wzor zastosuj do zadania nr 2
a
1= 3x+2
a
2= 4x−1
a
3= 5x−4
2(4x−1)= 3x+2+5x−4
dokonncz obliczenia
8 sty 18:15
5-latek: Widzisz darel ty oczekiwales nie pomocy tylko gotowych rozwiazan
8 sty 19:13
PW: Jeden tylko człowiek mówił o sobie wielka literą (no może jeszcze My, Władca Wszechrusi,
Polski, etc). Jesteś darelu wyznawcą, czy naśladowcą?
8 sty 19:54
: ma wielkie ego
![emotka](emots/1/rotfl.gif)
a wy go tylko wzmacniacie
8 sty 20:06