asymptoty
asymptoty : Witam, potrzeubje obliczyc asymptoty e
−x2 . Słownie e do potęgi minus razy x do kwadratu.
(Ten kwadrat tam nie chciał wskoczyć). Żadnych nawiasów tutaj nie ma.
Dziedziną jest R, więc pionowych tutaj nie ma. Jeżeli chodzi o ukosne, to wiem ze sa wzory lim
oraz lim(f(x)−ax) = b
I wzor as. ukosnej y= ax+b
Gubie się tam w tym obliczaniu tych as. ukośnych, ktoś pomoże?
7 sty 23:56
Qulka: asymptota pozioma y=0 więc ukośnej brak
8 sty 00:02
asymptoty : Cześć, mogłabyś pokazać jak to się robi? Mam rozumieć, że a wyszło 0 i b tez, ale dlaczego tak?
8 sty 00:04
8 sty 00:12
Qulka: zanim zaczniesz liczyć ukośną sprawdzasz lim f(x) w ∞ bo jak jest pozioma to dalej nie
liczysz
8 sty 00:21