zad
bardzo ważne: Wykaż, że jeśli w trapez równoramienny można wpisać okrąg, to pole
powierzchni tego trapezu wyraża się wzorem P = c2*sinalfa
sinα, gdzie α jest miarą
kąta ostrego trapezu, a c − długością ramienia.
7 sty 16:24
bardzo ważne:
7 sty 16:28
bardzo ważne:
7 sty 16:33
bardzo ważne:
7 sty 16:43
'Leszek: Zrob rysunek i skorzystaj z twierdzenia , ze jezeli w trapez mozna wpisac okrag to
2c = a+b ⇒ a+b =c/2 , oraz pole trapezu P = (a+b)*h/2 ⇒ P = c*h
oraz sin α = h/c ⇒ h = c*sin α , czyli : P = c2 *sin α
7 sty 16:49
7 sty 17:46
bardzo ważne: dzieki
7 sty 17:47