problem z silnią
Dzik: moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego :
2n!=n!(n+1)(n+2)...(2n) ?
jak wstawie za n=1 to przeciez to bedzie nie prawda, nie rozumiem wgl
7 sty 13:14
jc: Równość zachodzi tylko dla n=1. 2*1! = 2, 1!*2=2.
Dla większych n mamy nierówność 2n! < (2n)!.
7 sty 13:20
Dzik: pomylilem sie przepisujac tam na poczatku (2n)!
7 sty 13:24
Dzik: https://www.zadania.info/d21/0
z odpowiedzi to wzialem i nie za bardzo rozumiem, wiem co to silnia, ale to jest dla mnei takie
dziwne akurat
bo dlaczego (n+1)(n+2)(n+3) wkoncu dojdzie do 2n i skad mam wiedziec ile jest wyrazow pomiedzy
n! a 2n zeby potem to policzyc
7 sty 13:25
7 sty 13:34
Dzik: wydaje mi sie ze tam jest troche co innego
(2n)! = 2n(2n−1)(2n−2)(2n−3)...(2n−1000)! taki zapis jest normalny np. ale ten co podalem .. no
nie wiem skad sie wzial
7 sty 13:40
Pytający:
(2n)!=1*2*3*...*(n−1)*n*(n+1)*...*(2n−1)*(2n)=n!(n+1)(n+2)...(2n)
7 sty 13:53