silnia
5-latek: Mam tak
bn= (2n)!
bn+1= [(2n+1)]! = jak inaczej to rozpisac ?
7 kwi 13:31
Adamm: możesz zapisać (2n+1)!
7 kwi 13:32
5-latek: = 2n!(2n+1) tak ?
7 kwi 13:33
Adamm: nie
(2n)!*(2n+1)
7 kwi 13:34
Jerzy:
= (2n+1)!*(2n + 2)
7 kwi 13:34
Jerzy:
@Adamm .. .dalej źle.
7 kwi 13:35
Adamm: no tak
źle zapisany wyraz n+1−pierwszy
bn+1=(2*(n+1))!=(2n+2)!
7 kwi 13:36
Adamm: Jerzy, zapisałem dobrze to tego co miałem zapisać
7 kwi 13:36
jc: Kolejność działań!
bn = (2n)! − najpierw mnożymy przez dwa, a potem liczymy silnię
bn+1 = [2(n+1)]! − do n dodajemy jeden, mnożymy przez dwa, liczymy silnię
bn+1 = (2n+2)(2n+1) bn
7 kwi 13:37
Jerzy:
małolat
jeśli bn = 2n , to bn+1 = 2(n+1) = 2n + 2
7 kwi 13:37
Mila:
bn= (2n)!
bn+1=(2*(n+1))!
bn+1=(2n+2)!=(2n)!*(2n+1)*(2n+2)
7 kwi 13:46
5-latek: Witam

czyli skopalem

Teraz do pracy musze pojechac ,wiec wroce do niego jak wroce z pracy .
7 kwi 13:49
Jerzy:
W sumie to wystarczy , jak zapiszesz: (2n + 2)!
Jak zajdzie potrzeba , to sobie będziesz rozpisywał.
7 kwi 13:50
5-latek: Dzien dobry
Milu Pozdrawiam

Tak w ogole to przyklad jest inny ale myslaem ze tylko z tym sobie nie poradze
| | bn+1 | |
Obliczyc granice ciagu |
| jesli |
| | bn | |
jc witam
7 kwi 13:53
7 kwi 13:56
Mila:
| | (2n)!*(2n+1)*(2n+2) | | n2n | |
cn= |
| * |
| = |
| | (n+1)2n+2 | | (2n)! | |
| | (2n+1)*(2n+2) | | n2n | |
= |
| * |
| = |
| | (n+1)2 | | (n+1)2n | |
| | 4n2+... | | n | |
= |
| *( |
| )2n |
| | n2+2n+1 | | n+1 | |
teraz dokończ
7 kwi 14:13
5-latek: Teraz juz dokoncze
Robilem podobny przyklad troche latwiejszy w obliczeniach
mialem obliczyc granice ciagu U{a
n+1{a
n} i wyszlo mi limn→
∞U{a
n+1{a
n}= e
dziekuje za pokazanie obliczen
7 kwi 23:08
Mila:

Witam znowu na forum.
7 kwi 23:13
5-latek: Witam rowniez

Wrocilem z pracy i musialem napalic bo jest zimno .
7 kwi 23:15
Metis:
7 kwi 23:27
5-latek: Witaj
7 kwi 23:28
Jerzy:
małolat ...najważniejsze, żebyś miał ciąg w piecu
7 kwi 23:35
5-latek: Jerzy 
Po ostatnim czyszczeniu komina to jest taki ciag jakby diabel w nim szalal
7 kwi 23:38
Jerzy:
I tak trzymaj, " w starym piecu diabeł pali"...
7 kwi 23:44