granice ciagi
5-latek: Myslaemz e juz mam to opanowane ale klopot rachunkowy jednak zostal
mam taka granice
| | √3n−1−3√2n+5 | |
an= |
| |
| | 4√n2+1+5√n+3 | |
We wskazowce mam licznik i mianownik podzielic przez
√n
Nie potrafie tego zrobic
4 sty 16:58
5-latek: jesli rozszerze te pierwiastki to bede mial
| | √3n−1−6√4n2+20n+25 | |
an= |
| |
| | 8√n4+2n2+1+p10{n2+6n+9} | |
Teraz co dostane jak podziele to przez
√n ?
Moze ktos to wytlumaczyc?
4 sty 17:30
Adam: Spróbuj tak
| 3√2n+5 | | 3√n | |
| * |
| zamiast "rozszerzać" |
| 3√n | | √n | |
4 sty 17:34
5-latek: 3√n*
√n= n
1/3*n
1/2= n
1/3+1/2= n
5/6=
6√n5
| 3√2n+5*3√n | | 3√(2n+5)*n | | 3√2n2+5n | |
| = |
| = |
| |
| 6√n5 | | 6√n5 | | 6√n5 | |
Adam co teraz zrobic ?
4 sty 17:49
Adam: Celowo te ułamki oddzieliłem...
4 sty 17:53
5-latek: To ja nie wiem o co tutaj biega . naprawde
Wiesz gdzie moze to jest jakos przystepnie wytlumaczone na google ?
4 sty 17:55
5-latek: czytalem Krysickiego i Marona, Zaporozca i nie moge tego zrozumiec
4 sty 17:57
Adam: Potraktuj każdy z tych ułamków osobno, i nie baw się w rozszerzanie
4 sty 17:58
5-latek: Tyklo chodzi o to z e ja tego nie rozumiem i to mi nic nie da
Poza tym nie mam sie kogo zapytac zeby ktos siadl przy mnie i mi pokazal
Dobra na razie sobie to odpuszcze
4 sty 18:00
Adam: Czego nie rozumiesz, wytłumacz
Na pytającym też spoczywa pewna odpowiedzialność
Przecież wiesz że ja jasnowidzem nie jestem
4 sty 18:04
Mila:
Poczekaj, spróbuję napisać.
4 sty 18:08
Basia:
jeżeli chcesz dzielić zgodnie ze wskazówką przez
√n to zauważ, że
√n = n
1/2
pod pierwiastkiem st.2 dzielisz przez n
potem zamieniasz
√n na pierwiastki odpowiednich stopni
masz
3√..... czyli wygodnie byłoby mieć potęgę 1/3
√n = n
1/2 = (n
3/2)
1/3=
3√m3/2
czyli pod
3√.... dzielisz już nie przez n, ale przez n
3/2
potem masz
4√..... czyli potęga 1/4
n
1/2 = n
2/4 =
4√n2
czyli pod
4√..... dzielisz przez n
4
potem masz
5√....czyli potęga 1/5
n
1/2 = (n
5/2)
1/5
czyli pod
5√.... dzielisz przez n
5/2
i gołym okiem widać, że granice drugiego pierwiastka z licznika i drugiego z mianownika będą
zerami
czyli granica = 3 (o ile znów czegoś nie przeinaczyłam)
4 sty 18:16
Adam: √3
4 sty 18:18
Basia: Yes
4 sty 18:19
4 sty 18:33
Mila:
Po kolei wg wskazówki
2)
| 3√2n+5 | | 6√(2n+5)2 | | 6√4n2+20n+25 | |
| = |
| = |
| = |
| √n | | 6√n3 | | 6√n3 | |
=
6√(4/n)+(20/n2)+(25/n3)→0
3)
| 4√n2+1 | | 4√n2+1 | |
| = |
| =4√1+(1/n2}→1 |
| √n | | 4√n2 | |
4)
| 5√n+3 | | [(n+3)2]1/10 | | n2+6n+9 | |
| = |
| =( |
| )1/10= |
| √n | | (n5)1/10 | | n5 | |
| | 1 | | 6 | | 9 | |
=( |
| + |
| + |
| )1/10→1 |
| | n3 | | n4 | | n3 | |
5)
lim
n→∞
| √3−(1/n)−6√(4/n)+(20/n2)+(25/n3) | |
| = |
| | 1 | | 6 | | 9 | | 4√1+(1/n2+( |
| + |
| + |
| )1/10 | | | n3 | | n4 | | n3 | |
| |
=
√3
4 sty 18:34
Adam: Mnie tylko boli to bezsensowne podnoszenie do kwadratu, bo to strata czasu
4 sty 18:36
Mila:
Może i strata dla Ciebie, ale na ogół pomaga lepiej zrozumieć, aby potem w pamięci liczyć.
4 sty 18:37
Adam: No dobra, ale co jeśli mielibyśmy to podnieść np. do 50?
Wtedy by już nie było tak łatwo
Ja tutaj poprostu myślę ogólniej
4 sty 18:40
Adam: po prostu*
4 sty 18:41
5-latek: Milu dziekuje .
Tylko wlasnie chodzi o to ze ja nie wiem dlaczego np
U{√3n−1}}{√n} = √3−1/n i to jest smieszno i straszno
4 sty 18:42
4 sty 18:47
Mila:
Chyba jestes zmęczony, przecież to liczyłeś na forum setki razy.
Teraz jasne?
4 sty 18:49
Basia:
| √a | |
| = √ab to chyba wiesz |
| √b | |
| a+b | | a | | b | |
| = |
| + |
| to chyba też |
| c | | c | | c | |
| | √3n−1 | |
no to |
| = √3n−1n = √3nn−1n = √3−1n |
| | √n | |
4 sty 18:51
5-latek: Tak
Milu i
Basiu wiem i dziekuje
4 sty 18:57