aa
olek: równanie prostej której tangens kata nachylenia do osi OX jest równy 2 oraz przechodzacej przez
srodek odcinka o koncach a=(−2,−3) i b=(4,1) ma postać
3 sty 19:34
5-latek: y=m(x−x0)+y0
m= tgα
x0 i y0 to wsporzedne punktu przez ktory przechodzi prosta
Przeciez masz wzory na wspolrzedne srodka odcinka wiec licz to akuratnie jest proste
3 sty 19:37
olek: a to x i x0 to jakie liczby?
3 sty 19:42
3 sty 19:43
olek: i tak nie czaje
3 sty 19:48
5-latek: Jesli nie potrafisz nawet podsatwic dio wzoru to twoj problem
3 sty 19:50
the foxi:
To może tak: środek odcinka to (1;−1)
We wzorze funkcji liniowej y=ax+b a oznacza właśnie ten tangens kąta nachylenia, więc y=2x+b
Podstaw do wzoru funkcji współrzędne tego środka, wyznacz b i napisz wzór funkcji.
3 sty 19:51
Mila:

A=(−2,−3) i B=(4,1)
| | −2+4 | | −3+1 | |
S=( |
| , |
| )=(1,−1) środek AB |
| | 2 | | 2 | |
y=ax+b, a=tgα
y=2x+b i S∊prostej⇔−1=2*1+b⇔b=−3
k: y=2x−3
========
3 sty 20:05