granica
Klaudia: Rozwiąż granicę
lim(n→∞) (1+2+3+4+....+n)/(√n4+4)
3 sty 10:41
3 sty 10:42
Milo: A kto ją zawiązał?
| | n(n+1) | | n2 + n | |
1 + 2 + 3 + ... + n = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
i dzielisz licznik i mianownik przez n
2
3 sty 10:42
Klaudia: mam problem z mianownikiem
3 sty 10:43
Jerzy:
| | n2 + n | |
= limn→∞ |
| = ... a teraz potrafisz ? |
| | 2√n4+4 | |
3 sty 10:43
Klaudia: jeju faktycznie

dziękuję <3
3 sty 10:43
Janek191:
| | 0,5 n*(n +1) | | 0,5 n2 + 0,5 n | | 0,5 +0,5n | |
an = |
| = |
| = |
| |
| | n2 + 4 | | n2 + 4 | | 1 + 4n2 | |
więc
| | 0,5 + 0 | |
lim an = |
| = 0,5 |
| | 1 + 0 | |
n→
∞
3 sty 10:44
piotr: | | n(1+n)/2 | |
limx−>∞ |
| = 1/2 |
| | n2 + 4 | |
3 sty 10:47