całka
[:
t=1+2x
2
dt=4x
dt/2=2x
2 sty 16:21
karty do gry : dobrze.
2 sty 16:23
[: ale dalej ma zle jak sam robie
∫dt3/2*t
2 sty 16:27
karty do gry : źle podstawiasz.
| | 2x3 | | 1 | | x2 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| 4xdx |
| | 1 + 2x2 | | 2 | | 1 + 2x2 | |
Czerwone − podstawienie
Czarne − dt
Pozostałą cześć musisz wyznaczyć z podstawienia, tj. z równosci t = 1 + 2x
2
2 sty 16:30
[: ale skad 1/2 przed całka
2 sty 16:32
karty do gry : dt = 4x dx
2 sty 16:33
[: kk ale skad jeszcze raz pozniej 4xdx ?
2 sty 16:34
[: nie byłoo pytania
2 sty 16:35
[: wiec bedzie 1/2*1/3x3*lnt ?
2 sty 16:37
2 sty 16:41
karty do gry : Zły wynik. Policz na spokojnie i zapisz poprawny
2 sty 16:46
[: nwm

mam 1/2∫x
2/dt *t
2 sty 16:58
[: wiecej nie umiem
2 sty 16:58
karty do gry : Popatrz jeszcze raz na wpis o 16:30.
2 sty 17:00
[: 1/2∫{x2}{t}*dt
2 sty 17:02
2 sty 17:03
karty do gry : i jeszcze raz.
W szczególności skup się na ostatnim zdaniu.
2 sty 17:05
[: czemu zle ?
2 sty 17:06
karty do gry : Po podstawieniu wszystkie x powinny zniknąć.
2 sty 17:07
[: ale co dokładniej ?
Pozostałą cześć musisz wyznaczyć z podstawienia, tj. z równosci t = 1 + 2x2
2 sty 17:07
karty do gry : to co nie jest pokolorowane.
2 sty 17:09
2 sty 17:09
karty do gry : | 1 | | | | 1 | | t − 1 | |
| ∫ |
| dt = |
| ∫ |
| dt |
| 2 | | t | | 4 | | t | |
2 sty 17:14
[: a ale banał ale trzeba wpasc na to
2 sty 17:14