całka
[: ∫x*ln(1+2
x2)dx=
u=ln(1+2x
2) v=x
ln(1+2x2)*1/2x
2−1/2∫x
2*1/1+2x
2=
2 sty 15:32
[: dalej nwm
2 sty 15:32
jc:
| | 2x3 | |
∫x ln(1+2x2) dx = (1/2) ∫(x2)' ln(1+2x2) dx = (1/2) x2 ln(1+2x2) − ∫ |
| dx |
| | 1+2x2 | |
2 sty 15:41
Basia:
przez części, ale nie tak
u =ln(1+2x
2) v'=x
| | 1 | | 1 | |
u' = |
| *4x v= |
| x2 |
| | 1+2x2 | | 2 | |
| | x2 | | 4x | | x2 | |
= |
| *ln(1+2x2) − ∫ |
| * |
| dx = |
| | 2 | | 1+2x2 | | 2 | |
| x2 | | x*x2 | |
| *ln(1+2x2) − 2∫ |
| dx |
| 2 | | 1+2x2 | |
tę drugą przez podstawienie
t = 1+2x
2
2 sty 15:46
[: czyli ta całka przez pdst jak ma wygladac ?
t=1+2x2
dt=4x/:2
dt/2=2x
∫dt3/t ?
2 sty 15:53
2 sty 16:00
[:
2 sty 16:15
jc:
∫x ln(1+2x2) dx = (1/4) ∫(1+2x2)' ln(1+2x2) dx =
(1/4) (1+2x2)' ln(1+2x2) dx − ∫x dx = (1/4) (1+2x2)' ln(1+2x2) dx − x2/2
2 sty 16:43
jc: Oczywiście bez pochodnej po prawej stronie (skutki crt−C crt−V).
2 sty 16:44
[: skad 1/4 ?
2 sty 16:44
[: wiem
2 sty 16:45
jc:
∫x ln(1+2x2) dx = (1/4) ∫(1+2x2)' ln(1+2x2) dx =
= (1/4) (1+2x2) ln(1+2x2) dx − ∫x dx = (1/4) (1+2x2) ln(1+2x2) dx − x2/2
2 sty 16:46
[: wytłumacz mi 1 linijke co skad wziołes
2 sty 16:46
jc: (1+2x2)' = 4x, a więc musisz podzielić przez 4.
2 sty 16:46
[: gdzieś (1/4) (1+2x2) ln(1+2x2) dx − x2/2 zgubiłes −1/4 bo w odp jest
(1/4) (1+2x2) ln(1+2x2) −1/4− x2/2+c
2 sty 16:47
[: (1+2x2)' = 4x czemu to sie rowna?
2 sty 16:49
jc: 1/4 to stała, tak samo, jak c.
Zamiast x wstawiłem (1/4) (1+2x2)', a potem zastosowałem wzór na całkowanie przez
części.
2 sty 17:06